Τουρκία: Υπερ-άσκηση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο με 102 πλοία

Επίδειξη ισχύος ετοιμάζονται να κάνουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τη διεξαγωγή της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου.

propoli

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί «πρόβα πολέμου» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκτός από πλοία, ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις και η τουρκική ακτοφυλακή.

Το πρόγραμμα της άσκησης

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου θα αποπλεύσουν όλα τα πλοία του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους στο Γκιόλτζουκ (σ.σ. θάλασσα του Μαρμαρά) και Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο. Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης. Παράλληλα, ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση – σενάριο πολέμου» και τονίζει πως 102 πλοία θα βγούν στο Αιγαίο, στην περιοχή της Κύπρου και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Πέραν των 102 πλοίων επιφανείας που θα αποπλεύσουν για την άσκηση, το σενάριο προβλέπει και τη χρήση drones «εγχώριας» κατασκευής, καθώς και των νέων πυραύλων UMTAZ και CIRIT που κατασκευάζονται στη γειτονική χώρα.

Την υπερ-άσκηση θα παρακολουθήσει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα. Σημειώνεται ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα», παραπέμπει στη σχετική φρασεολογία του Ακάρ για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα «τουρκικής επικράτειας» και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για στρατιωτική άσκηση.

Loading