Τουρκικές απειλές στις ΗΠΑ, αν δεν τους δώσουν τα F-35

Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε τις εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας και τα εμπόδια που αφορούν την προμήθεια των μαχητικών F-35 από τους Αμερικανούς.

propoli

Σε δηλώσεις του κατά την πτήση επιστροφής από τη Γερμανία, όπως τις μεταδίδει η ιστοσελίδα της τουρκικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης TRT, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι στις 4 Ιουνίου θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος που προέκυψε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά την εγκατάσταση Κούρδων μαχητών της PYD-YPG στην περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας, είπε ότι από τις συνομιλίες θα βγει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης όσον αφορά τη συνέχεια των «τρομοκρατικών στοιχείων» –όπως τους αποκάλεσε– στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι σε περίπτωση που η Αμερική δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της περί αποχώρησης των μελών της PYD-YPG, τους οποίους η Ουάσιγκτον στήριξε μετά τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιήσει επιχείρηση στην περιοχή, λέγοντας το εξής: «Στο θέμα της Μανμπίτζ θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Πομπέο έχει δηλώσει πως θα τηρήσουν τη συμφωνία και είπε: «Αν δεν αποχωρούσε από τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον, θα εγκρίναμε τον οδικό χάρτη που ετοιμάστηκε σε σχέση με την Μανμπίτζ».

Ο οδικός χάρτης είναι σαφής και έχει χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και υφίσταται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η YPG θα βγει από τη Μανμπίτζ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μαζί ποιοι θα βρίσκονται στη διοίκηση στη θέση της YPG. Εμείς θα επιθεωρήσουμε την αποχώρηση της YPG. Θα έχουμε κριτήριο τη δημογραφική δομή της Μανμπίτζ».

Ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί μετά την έξοδο των τρομοκρατών από τη Μανμπίτζ, θα εφαρμοστεί εφόσον λάβει την έγκριση του Τσαβούσογλου και του Πομπέο, αναφέρουν οι τουρκικές πηγές. Στο πρώτο στάδιο η Τουρκία θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή και, αν αποβεί επιτυχής η μετάβαση στη Μανμπίτζ, θα εφαρμοστεί το ίδιο και στα βόρεια της Συρίας, υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Για τα F-35

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν εμπόδια στη συμφωνία για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 που θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κάποια αρνητική προσέγγιση σε αυτό το θέμα: «Εγώ προσωπικά δεν έχω κάποια ανησυχία, διότι υπάρχει συμφωνία. Τα χρήματα δόθηκαν, είναι μια συνολική συμφωνία. Περιλαμβάνει και την κοινή κατασκευή εξαρτημάτων. Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει τις δόσεις μας δίχως καθυστέρηση. Αυτή η συμφωνία δεν εξαρτάται από τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που θα πάρουμε από την Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία της Τουρκίας. Ούτε είναι μια συμφωνία στην οποία η άλλη πλευρά μπορεί να πει “βαρέθηκα, δεν παίζω”, έχει νομικές υποχρεώσεις».

Στην ερώτηση «και αν η συμφωνία χαλάσει με κάποιο τρόπο, τι γίνεται;», ο Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας: «Τότε θα πρόκειται για μια νομική διαδικασία. Αν η Τουρκία δεν βρέθηκε σε απόγνωση όταν δεν μπορούσε να καλύψει την άμεση ανάγκη της ενώ έπαιρνε αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας, δεν θα βρεθεί σε απόγνωση ούτε σε άλλα θέματα. Εμείς οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσουμε την ανάγκη μας».

Απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση, είπε τα εξής: «Οι σύμμαχοί μας δεν πρέπει να θέτουν αυθαίρετα εμπόδια σε αυτά τα θέματα. Και δεν πρέπει να κωλυσιεργούν μεταθέτοντάς τα σε άλλους φορείς. Πρέπει να τα συνεχίσουμε με τρόπο που να αρμόζει στη συμμαχική σχέση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι την τελική απόφαση για τα F-35 θα τα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση, αναφέροντας πως το Κογκρέσο αφήνει αυτό το περιθώριο.

Απειλές Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα στις προειδοποιήσεις του προς την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «εάν τα αεροσκάφη δε δοθούν, η ανάγκη (για την απόκτησή τους) θα εκπληρωθεί από αλλού». Εάν, μάλιστα, «οι σχέσεις (μεταξύ των δύο χωρών) φτάσουν σε κρίσιμο σημείο, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί το κλείσιμο των βάσεων», εννοώντας αποκλεισμό των Αμερικανών από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε: «Τα F-35 θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία σύμφωνα με το σχεδιασμό. Αλλά, σε περίπτωση προβλημάτων, η Τουρκία δε θα μείνει χωρίς εναλλακτική. Μπορεί να αγοράσει (αεροσκάφη) τόσο από τη Ρωσία όσο και από κάποια χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία συμφωνία για τα F-35, και –εάν κάποια πλευρά αποσυρθεί από αυτήν– θα παρθούν τα κατάλληλα βήματα (σ.σ. μέτρα)».

Loading