Το… ατόπημα Μπολσονάρου με το καρναβάλι

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διέπραξε ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό του σφάλμα, αγγίζοντας έναν θεσμό που στη Βραζιλία θεωρείται ίσως υπεράνω όλων: το Καρναβάλι.

propoli

Πεπεισμένος πως στέλνει ένα ηθικό δίδαγμα και μήνυμα για εκατομμύρια Βραζιλιάνους που κατά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες του Καρναβαλιού αφήνονται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και στις υπερβολές του γλεντιού και του χορού, ο πρόεδρος δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο με δύο ομοφυλόφιλους νεαρούς να χορεύουν πάνω σε ένα φορτηγάκι εν μέσω του πλήθους και στο τέλος επιδίδονται σε μία έξαλλη σκηνή, τη λεγόμενη «χρυσή βροχή»: ο ένας ουρεί στο κεφάλι του άλλου.

«Δεν μπορώ ούτε να την κοιτάξω, αλλά πρέπει πάντοτε να παρουσιάζουμε την αλήθεια για να γνωρίζει ο πληθυσμός και ν’ αποφασίζει για τις προτεραιότητές του. Ιδού πως έχουν καταντήσει το Καρναβάλι της Βραζιλίας οι πλανόδιοι μουσικάντηδες (blocos de rua). Σχολιάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», σχολιάζει ο Μπολσονάρου στο tweet, χωρίς να έχει κατανοήσει πως αυτό που σχολιάζει αποτελεί μία ευρεία πρακτική από όλους στη Βραζιλία.

Και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τη δημοσίευση αυτή πραγματικά δεν τα περίμενε ο Μπολσονάρου: περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες του απάντησαν οργισμένοι, ή προσβεβλημένοι. Αλλά αυτό δεν πτόησε τον Μπολσονάρου. Πρωί πρωί την επομένη, επέστρεψε με νέο tweet: «τι είναι η χρυσή βροχή;» Αυτή τη φορά η Βραζιλία έγινε ακόμη πιο έξαλλη, και μόνον την πρώτη ώρα ο Μπολσονάρου δέχθηκε 40.000 σχόλια γεμάτα αγανάκτηση. Πολλοί έγραφαν πως έχει τρελαθεί, άλλοι ζητούσαν την καθαίρεσή του. Ένας δημοσιογράφος με 9.000 ακολούθους έγραψε: «Μπολσονάρου η 6χρονη ανηψούλα μου είδε τη σκηνή στο twitter σου. Μου φαίνεται σου χρειάζεται επειγόντως γιατρός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading