Το Ιράν καταγγέλλει την Ουάσιγκτον για «μπούλινγκ»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και απείλησαν με περαιτέρω δράση για να ασκήσουν πίεση στη χώρα αυτή, ενέργειες που η Ισλαμική Δημοκρατία καταδίκασε ως «οικονομικό πόλεμο» και διακήρυξε ότι θα αψηφήσει.

propoli

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το πυραυλικό πρόγραμμα και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να μειώσει την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθεί την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναφέρει:

«Η επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών πρωτοφανούς οικονομικής πίεσης στο Ιράν θα πρέπει να καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη οικονομική απομόνωση και οικονομική στασιμότητα έως ότου αλλάξουν θεμελιωδώς την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους».

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές και περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ στοχοθετούν επίσης την εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, την Iran Air, καθώς και περισσότερα από 65 από τα αεροσκάφη της, αναφέρεται στη δήλωση.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ είχε δηλώσει πως το «μπούλινγκ» μέσω της αποκατάστασης πετρελαϊκών και τραπεζικών περιορισμών γίνεται μπούμερανγκ καθώς απομονώνει περισσότερο την Ουάσινγκτον, σε μια αναφορά σε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία.

Ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πυρηνική συμφωνία δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην επαναφορά των κυρώσεων και η Κίνα, μείζων αγοραστής πετρελαίου, εξέφρασε τη λύπη της για την κίνηση των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Τραμπ να εξαναγκάσει το Ιράν να περιορίσει περαιτέρω το πυρηνικό πρόγραμμά του και να σταματήσει ένα πυραυλικό πρόγραμμα, καθώς και να τερματίσει την υποστήριξή του προς δυνάμεις στην Υεμένη, τη Συρία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ιράν για τη δημιουργία ενός διαύλου ανθρωπιστικών πληρωμών για να βοηθήσει ώστε να συνεχίσουν να φθάνουν στην Τεχεράνη τρόφιμα και φάρμακα.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιτρέπουν το εμπόριο ανθρωπιστικών αγαθών όπως τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα, όμως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες και οι εμπορικοί περιορισμοί μπορεί να καταστήσουν τα είδη αυτά ακριβότερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Κυριακή ότι οι κυρώσεις που επανέρχονται σήμερα είναι «οι σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ωστόσο οι ηγέτες του Ιράν απορρίπτουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία. «Σήμερα ο εχθρός (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βάζει στόχο την οικονομία μας … ο κύριος στόχος των κυρώσεων είναι ο λαός μας», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Οι κυρώσεις είναι «παράνομες και άδικες»

«Η Αμερική θέλει να μειώσει στο μηδέν τις πετρελαϊκές πωλήσεις του Ιράν … όμως θα συνεχίσουμε να πωλούμε το πετρέλαιό μας … για να σπάσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ροχανί σε οικονομολόγους, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες και άδικες.

«Αυτός είναι ένας οικονομικός πόλεμος εναντίον του Ιράν όμως … η Αμερική θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος εναντίον του Ιράν … Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε κάθε πίεση», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον απομονώθηκε περισσότερο επιβάλλοντας τις κυρώσεις.

«Το μπούλινγκ των ΗΠΑ έγινε μπουμερανγκ… Οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες και όχι το Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο πως η κυβέρνησή του αποχωρεί απ’ αυτό που αποκάλεσε «τη χειρότερη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν ποτέ» οι ΗΠΑ. Τα άλλα μέρη της συμφωνίας –η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία– λένε πως δεν θα αποχωρήσουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε οκτώ χώρες — στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ταϊβάν– να συνεχίσουν προσωρινά να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading