Το Ισραήλ συνέλαβε Παλαιστίνιο θρησκευτικό αξιωματούχο

Η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επικεφαλής του ισλαμικού συμβουλίου της Ιερουσαλήμ, του οργανισμού που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των μουσουλμανικών ιερών τόπων, έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν στην πλατεία των Τεμενών.

propoli

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Σεΐχη Αμπντέλ Αζίζ Σάλχαμπ και του αναπληρωτή του Ναζίχ Μπακιράτ. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, από το οποίο εξαρτάται το ισλαμικό συμβούλιο της Ιερουσαλήμ, καταδίκασε «έντονα» τις συλλήψεις.

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 60 ανθρώπους προκειμένου να μην ξεσπάσουν επεισόδια στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, θέατρο συχνών συγκρούσεων μεταξύ πιστών μουσουλμάνων και Ισραηλινών αστυνομικών τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας χαρακτήρισε τους συλληφθέντες «Άραβες».

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι οι άνδρες αυτοί προσπάθησαν να υποκινήσουν σε βία τους πιστούς μετά την προσευχή της Παρασκευής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι, «όμως τους απαγορεύθηκε να πλησιάζουν στο Όρος του Ναού», το εβραϊκό όνομα της πλατείας των Τεμενών, δήλωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών φαίνεται να προκλήθηκαν μετά την τοποθέτηση από τις ισραηλινές αρχές ενός λουκέτου σε μια πύλη που οδηγεί σε γραφεία κοντά στο τέμενος αλ Άκσα.

Τα γραφεία αυτά είναι κλειστά από το 2003 έπειτα από απόφαση της ισραηλινής δικαιοσύνης. Όμως βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μουσουλμάνους θρησκευτικούς αξιωματούχους να εισέρχονται στον χώρο για να προσευχηθούν, πριν την τοποθέτηση του λουκέτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading