«Το Κρεμλίνο δε μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη ρωσική Δικαιοσύνη»

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να παρέμβει στην εν εξελίξει υπόθεση δίωξης του Αμερικανού επενδυτή και ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου Baring Vostok Μάικλ Κάλβι, παρά τις εκκλήσεις που του απευθύνουν.

propoli

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώνεται για όλες τις εκκλήσεις που του απευθύνουν για το ζήτημα αυτό, όπως έχει ενημερωθεί και για την παράκληση του επενδυτικού ομίλου Baring Vostok να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Ο πρόεδρος με κανένα τρόπο δεν μπορεί να παρέμβει στις ανακριτικές διαδικασίες» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώτου αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ για τις αρνητικές επιδράσεις που μπορούν να έχουν στο επενδυτικό κλίμα στη Ρωσία, οι ενέργειες των διωκτικών αρχών, ο Πεσκόφ προέτρεψε του δημοσιογράφους να μην βγάζουν γενικά συμπεράσματα. «Στην περίπτωση αυτή είναι αμφίβολο αν μπορεί να μιλάει κάποιος γενικά, καθώς είναι ζητήματα που σχετίζονται με την τήρηση της νομιμότητας, είναι ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχολούνται οι διωκτικές αρχές, ενώ από την άλλη πρέπει και μπορούμε να μιλάμε με βάση τις συγκεκριμένες πράξεις, τις συγκεκριμένες υποθέσεις» επισήμανε ο Πεσκόφ .

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δημόσια δεν έχει κάνει δηλώσεις για την υπόθεση του ομίλου Baring Vostok, ωστόσο κατά την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ζήτησε να διασφαλίζεται η νομική προστασία των ευσυνείδητων επιχειρηματιών

Ο Αμερικανός επενδυτής, ο επενδυτικός όμιλος του οποίου δραστηριοποιείται στη Ρωσία από την δεκαετία του 1990, έχοντας επενδύσει σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, κατηγορείται μαζί με άλλους συνεργάτες για απάτη και υπεξαίρεση ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ( 33 εκ. ευρώ). Μαζί με τον Κάλβι στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται πέντε ακόμη συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading