Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει ανάμειξη στη δολοφονία Γεωργιανού βετεράνου

Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι εμπλέκεται στη μυστηριώδη δολοφονία στο Βερολίνο, ενός Γεωργιανού βετεράνου του πολέμου της Τσετσενίας, η οποία ενδέχεται να σχετίζεται με το παρελθόν του θύματος και ιδίως με την υπηρεσία του στις ειδικές δυνάμεις της Τιφλίδας.

“Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση ή τους επίσημους θεσμούς της. Διαψεύδω κατηγορηματικά κάθε σχέση της δολοφονίας με τις ρωσικές αρχές, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις θεωρίες που διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία.

propoli

Ο 40χρονος Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, Γεωργιανός τσετσενικής καταγωγής, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ένα πάρκο της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι μάρτυρες περιέγραψαν την επίθεση εναντίον του ως “εκτέλεση”.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, που αναλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με κατασκοπεία, ανέφερε ότι “παρακολουθεί” το θέμα. Αν αποφασίσει τελικά να αναλάβει την υπόθεση, αυτό θα σημαίνει ότι οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι εμπλέκεται στη δολοφονία κάποια μυστική υπηρεσία άλλης χώρας.

Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν υπόνοιες για τον ρόλο της Μόσχας, αν και το Βερολίνο επισήμως τηρεί σιγή. Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πληροφοριών είπε στο περιοδικό Spiegel ότι είναι “100% σίγουρη” πως η Ρωσία εμπλέκεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στη δολοφονία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο “θα έχουμε μια δεύτερη υπόθεση Σκριπάλ με ό,τι αυτό συνεπάγεται” είπε στο περιοδικό μια άλλη πηγή της ίδιας υπηρεσίας.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας, δηλητηριάστηκε στο Σόλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας τον Μάρτιο του 2018 με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ και η Βρετανία επιρρίπτει την ευθύνη στη Ρωσία.

Η πρώην σύζυγος του Χανγκοσβίλι, που ζει στη Γερμανία, διαβεβαίωσε το Spiegel ότι η δολοφονία αυτή φέρει “τα ίχνη της Ρωσίας”.

Σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, το θύμα ήταν Τσετσένος της Γεωργίας και συμμετείχε στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας εναντίον της Ρωσίας. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μια αντιτρομοκρατική μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, διατηρώντας τις διασυνδέσεις του με τους ισλαμιστικούς κύκλους στους οποίους ήταν προσκείμενος. Από τη θέση αυτή, συμμετείχε το 2012 σε μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Γεωργίας εναντίον μαχητών που πέρασαν στη χώρα από το γειτονικό Νταγκεστάν και κρατούσαν κατοίκους ως ομήρους στο φαράγγι Λόποτα. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν πολλοί ισλαμιστές καθώς και τρεις άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Η επιχείρηση αυτή παραμένει αμφιλεγόμενη και ουδέποτε ερρίφθη φως στις ακριβείς συνθήκες.

Ο γιος του Χανγκοσβίλι φέρεται να είπε ότι ο πατέρας του είχε γλιτώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας στο παρελθόν. Σύμφωνα με τη γεωργιανή μη κυβερνητική οργάνωση EMC, η τελευταία επίθεση έγινε το 2015 στην Τιφλίδα. Αμέσως μετά ο 40χρονος έφυγε για τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, μαζί με την οικογένειά του.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading