Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ πρέπει να είναι ισότιμες, υποστηρίζει το Πεκίνο

Το Πεκίνο είναι ανοικτό σε διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τέτοιου είδους συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στην ισότητα και την ειλικρίνεια, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

propoli

Το πότε μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ο Υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σοουγουέν, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραβλέποντας τις σφοδρές διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις, ανακοίνωσαν πρόσφατα την απόφαση να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι μετά από τέσσερις γύρους εμπορικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών επιτεύχθηκε συναίνεση σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους και υπαναχώρησαν από αυτά στα οποία είχαν συναινέσει, γεγονός που κατέστησε δύσκολη τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς και η διέξοδος είναι ο τερματισμός του, δήλωσε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι όσο οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν αλλήλους ισότιμα, είναι ειλικρινείς και τηρούν τις δεσμεύσεις, μπορούν να επιλύσουν τα θέματα μέσω διαβουλεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading