Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Τουρκίας για τον Ντεμιρτάς

Να εφαρμόσει γρήγορα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και να απελευθερώσει τον πρώην ηγέτη της κουρδικής αντιπολίτευσης Σ. Ντεμιρτάς κάλεσε την Τουρκία η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λ. Μ. Πασκιέ.

propoli

Η κ. Πασκιέ υπογράμμισε ότι η επέκταση της κράτησης του κ. Ντεμιρτάς είχε ως απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου. «Τονίζω τη σημασία που έχει να επιτρέπεται στους βουλευτές, που εκλέγονται από τους λαούς σε ελεύθερες και δίκαιες δημοκρατικές εκλογές, να ασκούν τις κοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες χωρίς φόβο για παρενόχληση, αδικαιολόγητες κατηγορίες από την εκτελεστική εξουσία, από τα δικαστήρια ή τους πολιτικούς αντιπάλους, ή άλλες αδικαιολόγητες νομικές διαδικασίες με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης» σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΚΣΣΕ πρόσθεσε ότι οι βουλευτές γενικά χρειάζονται ορισμένες εγγυήσεις και υψηλό βαθμό προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους για την αποτελεσματική εκπλήρωση της δημοκρατικής εντολής τους. «Η νομολογία του ΕΔΔΑ, καθώς και οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας καθορίζουν τα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται. Οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, δεν επηρεάζουν μόνο τους βουλευτές ως άτομα, αλλά αποτελούν επίσης απειλή για τη λειτουργία των Κοινοβουλίων και τη λειτουργία της δημοκρατίας στο σύνολό της» είπε.

«Είναι ως εκ τούτου καθήκον μας –ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων– να φροντίσουμε ώστε αυτά τα πρότυπα να γίνονται σεβαστά, τόσο στις εθνικές δικαιοδοσίες μας, όσο και στο σύνολο της Ευρώπης», κατέληξε η κ. Πασκιέ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία βρίσκεται και πάλι από πέρυσι τον Απρίλιο υπό διαδικασία παρακολούθησης από την ΚΣΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading