Υπέρ του ευρωομόλογου τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Σε δηλώσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ρόλο που αυτή πρέπει να διαδραματίσει σε πιθανή μελλοντική κρίση ρευστότητας σε χώρες-μέλη της Ευρώπης, προέβη ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.

propoli

Ο 74χρονος Κονστάνσιο, λίγο πριν κλείσει τα 18 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, και λίγο πριν την αποχώρηση του, μίλησε για τον ρόλο που πρέπει να αποκτήσει η τράπεζα, σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση.

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα ταμείο για δύσκολους καιρούς για να τη στηρίξει στην περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής κρίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει «καμία δικαιολογία» να μην αγοράσει κρατικό χρέος σε περίπτωση που υπάρξει κρίση ρευστότητας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ευρωζώνη πρέπει να διανύσει ακόμα πολλά βήματα έως ότου καταστεί πλήρως έτοιμη για να υπερκεράσει ένα ενδεχόμενο μελλοντικό σοκ. Ως παράδειγμα έφερε την θέσπιση του ευρωομόλογου, θέμα όμως που αποτελεί ταμπού για τις μεγάλες οικονομικά χώρες που στηρίζουν την ευρωζώνη, όπως της Γερμανίας, υπό τον φόβο ότι οι φορολογούμενοι σε αυτές τις χώρες θα αναγκαστούν να καλύψουν τη δημοσιονομική ανευθυνότητα άλλων χωρών.

«Από τώρα και στο εξής, η ΕΚΤ δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να μην εκπληρώσει την εντολή της να αντιμετωπίσει τη διατάραξη στη μετάδοση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής μέσω της παρέμβασης στην αγορά κρατικών ομολόγων … προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Loading