Υπό κράτηση η πρώην πρώτη κυρία της Γουατεμάλας

Η πρώην πρώτη κυρία και φιναλίστ των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα, η Σάντρα Τόρες, 63 ετών, συνελήφθη χθες Δευτέρα διότι φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση διαφθοράς στο κόμμα της που ανάγεται στο 2015, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

propoli

Η Τόρες τέθηκε υπό κράτηση στο σπίτι της, σε προάστιο της πρωτεύουσας, εξήγησε σε δημοσιογράφους η Χούλια Μπαρέρα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας και σύσταση και συμμορία», πρόσθεσε η Μπαρέρα.

Η υποψήφια της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης ηττήθηκε την 11η Αυγούστου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον δεξιό Αλεχάντρο Γιαματέι, επίσης 63 ετών. Ενόσω ήταν υποψήφια, έχαιρε ασυλίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Τον Φεβρουάριο, η εισαγγελία είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία της Τόρες προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με ποσό από 2,5 ως 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που δεν είχε συμπεριληφθεί στις δηλώσεις για τις δαπάνες της εκστρατείας της στις εκλογές του 2015.

Εκείνη τη χρονιά, όπως και φέτος, η Τόρες ήταν υποψήφια πρόεδρος με τα χρώματα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Εθνική Ενότητα Ελπίδας (Unidad Nacional de la Esperanza, UNE), το οποίο είχε ασκήσει την εξουσία επί των ημερών του πρώην συζύγου της Άλβαρο Κολόμ (2008-2012).

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading