Υψηλά ποσοστά μόλυβδου μετά την πυρκαγιά στην Νοτρ Νταμ

Στα μέσα του Απριλίου ξέσπασε μια καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ένα γεγονός που συγκίνησε την παγκόσμια κοινότητα. Ενδέχεται όμως η πυρκαγιά να έχει κάνει ζημιά στην υγεία των κατοίκων.

propoli

Παιδιά και έγκυες που κατοικούν κοντά στην κατεστραμμένη από την φωτιά Παναγία των Παρισίων κλήθηκαν να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις, καθώς υπάρχει φόβος για μόλυνση εξαιτίας του μόλυβδου.

Η συγκεκριμένη ανησυχία προκλήθηκε όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενός παιδιού έδειξαν ότι είχε εκτεθεί σε μόλυβδο και τα επίπεδα της ουσίας ήταν πάνω από το κανονικό. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου απελευθέρωσε τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα  αφού έλιωσαν 300 τόνοι μόλυβδου από την οροφή και το καμπαναριό.

Η αστυνομία αρχικά είχε καθυσηχάσει τους πολίτες

Μια εβδομάδα μετά την φωτιά, η αστυνομία ενημέρωσε του πολίτες ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι πολύ περιορισμένη, παρ’ όλα αυτά ζητούσε από τους κατοίκους της γύρω περιοχής να σκουπίσουν με υγρά μαντηλάκια την όποια τέφρα υπήρχε. Η υγειονομική υπηρεσία του Παρισιού όμως, ξεκίνησε έρευνα μετά τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων ενός παιδιού, που έδειξαν ότι βρίσκονται στο αίμα του πάνω από 50 μικρογραμμάρια μόλυβδου ανά λίτρο.

Προληπτικές εξετάσεις για τον τοξικό μόλυβδο

Έπειτα από αυτό, ζητήθηκε από έγκυες και παιδιά κάτω των 7 ετών που ζουν στην περιοχή της Παναγίας των Παρισίων να επισκεφθούν για προληπτικούς λόγους τον γιατρό τους. Ο μόλυβδος είναι τοξικός για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα επιβλαβής στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα αλλά και προβλήματα στα νεφρά.

Loading