Χαμηλό 10ετίας σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνη της τουρκικής οικονομίας

Η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία, καταγράφοντας βουτιά κατά 15,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση καθώς η αναδυόμενη οικονομία με εντυπωσιακές κάποτε επιδόσεις μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με τη λίρα.

propoli

Σε μια ακόμα ένδειξη των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Tofas ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο στην Μπούρσα (Προύσα) για εννέα ημέρα τον Οκτώβριο, λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς, οδηγώντας τη μετοχής της σε βουτιά 5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 71,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 83,9 ένα μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008 και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Ο δείκτης υποδηλώνει αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές όταν είναι πάνω από τις 100 μονάδες και απαισιόδοξες ότι είναι κάτω από τις 100.

Ο Ντενίζ Τσιτσέκ, οικονομολόγος στην QNB Finansbank, δήλωσε ότι η υποχώρηση ήταν αναπόφευκτη δεδομένων των μειώσεων στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην εμπιστοσύνη στη μεταποίηση μετά τη βουτιά της λίρας.

«Αναμένουμε ότι αυτή εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδυτικές δαπάνες, θα επιταχύνει την επιβράδυνση στην εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο Τσιτσέκ.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% φέτος λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική αλλά και για τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η Tofas είναι ένας από τους πέντε παίκτες στην τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία, που εξάγει περίπου το 80% της παραγωγής της και αντιστοιχεί στο 20% περίπου των συνολικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές της σημείωσαν άλμα στο 1,3 εκατ. οχήματα πέρυσι αλλά μειώθηκαν κατά 5,5% τον Αύγουστο.

Εγχωρίως, ο κλάδος επλήγη από πτώση κατά 21% στις πωλήσεις στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, με τη μείωση να επιταχύνεται τον Αύγουστο, όταν η αγορά συρρικνώθηκε κατά 53%. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 34% την ίδια περίοδο.

Τα οικονομικά στοιχεία αυτού του μήνα σκιαγραφούν σταδιακά μια εικόνα για την έκταση της επιβράδυνσης, με την εμπιστοσύνη μεταξύ των τουρκικών μεταποιητικών επιχειρήσεων να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό εννέα ετών.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια και αναμένεται να φθάσει το 20% φέτος. Η κεντρική τράπεζα απάντησε σε αυτό αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το μήνα ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

Η λίρα έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ενώ νωρίτερα ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 6,087 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading