«Χαστούκι» σε Τουρκία από Ευρωκοινοβούλιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που ζητά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

propoli

Υπέρ της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας Κάτι Πίρι τάχθηκαν 370 ευρωβουλευτές, κατά 109, ενώ υπήρξαν και 143 αποχές. Σημειώνεται βέβαια ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο και ως εκ τούτου την τελική απόφαση για μία de facto διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορούν να λάβουν μόνο οι αρχηγοί κρατών των χωρών – μελών της ΕΕ. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι απορρίφθηκε η σχετική τροπολογία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σκληρή γλώσσα για το καθεστώς Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση περιλάμβανε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, τις διώξεις κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, κ.λπ.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Τουρκία, ήρθε από το κυβερνών κόμμα AKP που έκανε λόγο για μία «άχρηστη» απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι ενδεικτική της «ακροδεξιάς» τάσης που κυριαρχεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε επίσης: Ανοίγουν οι λογαριασμοί Πετσίτη σε Ελλάδα – Κύπρο

Loading