Χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στην Τουρκία

Πράσινο φως έδωσε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα προσχέδιο τροποποιητικού προϋπολογισμού που αφορά την χρηματοδότηση ποσού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα διατεθούν προκειμένου να συνεχίσουν τα παιδιά πρόσφυγες να πηγαίνουν σχολείο στην Τουρκία.

propoli

Σημειώνεται πως το ποσό αυτό δεν αποτελεί μέρος του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν επίσης στην Τουρκία, ως δόση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί η ΕΕ ότι θα δώσει ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα.

Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι δεν έχουν έως τώρα ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την επέκταση της χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ και ότι η παρούσα εκταμίευση ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν δεσμεύει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το υπόλοιπο χρηματοδότησης της δεύτερης δόσης για το Μηχανισμό για τους πρόσφυγες στην Τουρκία».

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν ενεργά στην έγκριση των αποφάσεων σχετικά με τη σύσταση και την επέκταση του Μηχανισμού για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση, με το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου ως αρμόδιας αρχής για την έγκριση χρηματοδότησης για τον συγκεκριμένο Μηχανισμό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Loading