Χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης

Πάγωσε το Στρασβούργο το βράδυ της Τρίτης, μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Χιλιάδες άνθρωποι ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους ή σε εστιατόρια ενώ η αστυνομία αναζητούσε τον δράστη.

propoli

Έχει βραδιάσει. Μετά από ένα διάλειμμα στο κέντρο του Στρασβούργου, ετοιμάζομαι να επιστρέψω στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για βραδινό μοντάζ. Σκέφτομαι να κάνω μια βόλτα στη φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, αλλά ο χρόνος πιέζει. Προτιμώ να το αναβάλλω, πηγαίνω στη στάση του λεωφορείου.

Ασυνήθιστη ησυχία, δρόμοι κλειστοί. Τρέχω στην επόμενη στάση, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Βλέπω μία εικόνα που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας: λεωφορεία και τραμ έχουν ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου, ο φωτισμός τους ανακατεύεται με τις σειρήνες των περιπολικών και τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, τα πλήθη έχουν σαστίσει και παρατηρούν ένα νοητό σημείο στο βάθος του ορίζοντα.

Πολλοί νομίζουν ότι έγινε τροχαίο ατύχημα, διακοπή ρεύματος, ανεξήγητη διαρροή, κάποιο συμβάν τεχνικής φύσεως τέλος πάντων. Αλλά σε λίγο ακούμε ότι μόλις 200 μέτρα πιο πέρα είχε γίνει επίθεση. Σε ποιόν, από ποιόν, κανείς δεν ξέρει. «Καλύτερα να πάτε στο ξενοδοχείο σας» μου λένε κάποιοι περαστικοί.

«Καλύτερα να πάτε στα σπίτια σας» θα παροτρύνει αργότερα τους κατοίκους του Στρασβούργου ο δήμαρχος της πόλης. Η βραδινή δουλειά αναβάλλεται. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι ακινητοποιούνται μέσα σε εστιατόρια και μπαρ καθώς η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους, χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς. Για λόγους ασφαλείας κλείνουν οι πόρτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλοί βουλευτές, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι εγκλωβίζονται στο κτίριο μέχρι τις δύο το πρωί της Τετάρτης.

Η φημισμένη «χριστουγεννιάτικη αγορά» του Στρασβούργου

Όλοι φοβούνταν, εδώ και χρόνια, ότι κάποτε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, γύρω από τον γοτθικό καθεδρικό ναό της πόλης, είναι ξακουστή σε όλη τη Γαλλία και προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Οι περισσότεροι έρχονται για να δοκιμάσουν το παραδοσιακό von chaud- ζεστό κρασί με κανέλα και πορτοκάλι- αλλά και για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, ξυλόγλυπτα διακοσμητικά, αρωματικά κεριά, πρωτότυπα δώρα. Στιγμές γαλήνης, χαράς, ανεμελιάς.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η χριστουγεννιάτικη αγορά, αστυνομικοί και στρατιώτες, με όπλα ανά χείρας, είχαν περιφράξει τον υπαίθριο χώρο και πραγματοποιούσαν συστηματικούς ελέγχους, ακόμη και σε πορτ-μπαγκάζ διερχόμενων αυτοκινήτων. Το ίδιο γινόταν και πέρσι. Όμως τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν τόσο «δρακόντεια», ώστε να ελέγχονται οι τσάντες και τα σακίδια όλων των επισκεπτών. Κάτι τέτοιο μάλλον θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Άλλωστε και ο κόσμος θέλει να έχει την αίσθηση ότι προσέρχεται σε χώρο αναψυχής και όχι σε στρατόπεδο.

Τι θα γίνει από δω και πέρα; Άγνωστο. Πάντως η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα συνεχίσει να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Και μία υποσημείωση: μόνο τα ενημερωτικά δίκτυα France Info και BFM είχαν συνεχή ενημέρωση για τα γεγονότα της Τρίτης. Τα περισσότερα γαλλικά κανάλια δεν διέκοψαν τη ροή του προγράμματος, προκειμένου να μας ενημερώσουν οι δημοσιογράφοι. Γιατί άραγε; Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει γιατί στα κανάλια αυτά δεν απασχολούνται πλέον και πολλοί δημοσιογράφοι…

Πηγή: Deutsche Welle

Loading