«Χωρίς ίσες ευκαιρίες οι τουρκικές εκλογές» σύμφωνα με παρατηρητές

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατήγγειλε το ζήτημα της παροχής  των «ίσων ευκαιριών» κατά την προεκλογική περίοδο των τουρκικών εκλογών.

propoli

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν ως όφειλαν τα ίδια δικαιώματα στην αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ο χρόνος προβολής του Τούρκου προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος στα ΜΜΕ ήταν συντριπτικά περισσότερες σε σχέση με αυτόν που είχε στη διάθεσή της η αντιπολίτευση.

«Οι περιορισμοί που είδαμε σε θεμελιώδεις ελευθερίες επέδρασαν σ’ αυτές τις εκλογές. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία.

Στον αντίποδα, τόσο οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι είχαν οργανώσει κοινή ομάδα που θα ερευνούσε τις τουρκικές εκλογές, εξήραν την συντριπτική συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων, η οποία άγγιξε το ποσοστό του 87%, σημειώνοντας πως ο τουρκικός λαός είναι προσηλωμένος στη δημοκρατία.

Οι παρατηρητές, διέκριναν ότι «παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό».

Loading