«Όχι σε τουρκική προεκλογική εκστρατεία σε ολλανδικό έδαφος» λέει το κυβερνών κόμμα

Σε σημερινά του δημοσιεύματα, ο ολλανδικός Τύπος αναφέρει ότι το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), ένα πολιτικό κόμμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της χώρας Μαρκ Ρούτε, σκοπεύει να προωθήσει μια νομοθετική διάταξη η  οποία θα απαγορεύει την διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας στο έδαφος της Ολλανδίας.

propoli

Η πρόταση αυτή, έρχεται μόνο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις 24 Ιουνίου. Μάλιστα, παρόμοια πρακτική με αυτή που σκοπεύει να προτείνει το κόμμα VVD, έχει ήδη υιοθετήσει τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία. Το γεγονός αυτό, αναμένεται να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία, καθώς οι Τούρκοι πολιτικοί βασίζονται στις ψήφους των Τούρκων πολιτών που κατοικούν εκτός συνόρων, με τις συγκεκριμένες χώρες να φιλοξενούν τον κύριο όγκο των κοινοτήτων των Τούρκων αποδήμων.

Η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, σε δημοσίευμά της με τίτλο «VVD και CDA: Να απαγορευτεί σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία», αναφέρει πως κι άλλα κόμματα εμφανίζονται θετικά σε μια τέτοια πρόταση.

Ωστόσο, το δημοσίευμα κάνει λόγο για ορισμένους έγκριτους νομικούς οι οποίοι θεωρούν εξαιρετικά πιθανό η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία να αντιβαίνει τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ωστόσο, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, CDA, το οποίο και αυτό με την σειρά του τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης ανέφερε ότι «η Τουρκία ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αρχές, καθώς είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα όπου οι φυλακές είναι γεμάτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι διώκονται απηνώς και 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους για πολιτικούς λόγους».

Loading