Πηγή: amna.gr

Ύστατες προσπάθειες Μέι για συμφωνία Brexit

Ώρες μετά την απογοητευτική ψηφοφορία στη Βουλή επί των εναλλακτικών προτάσεων, η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει το υπαρκτό ενδεχόμενο της αποχώρησης δίχως συμφωνία.

propoli

Από τις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως περίπτωση άτακτης εξόδου της Βρετανίας είναι πιθανή ενώ ένα από τα κρισιμότερα υπουργικά συμβούλια βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ντάουνινγκ Στριτ. Θα διαρκέσει πέντε ώρες και θα συζητηθούν προτάσεις για την αποτροπή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία.

Λίγο πριν την έναρξη του, η Πρωθυπουργός παρέλαβε δεκατετρασέλιδη επιστολή του εκπροσώπου του Δημοσίου, ανωτάτου θεσμού που δεν έχει αντίστοιχο του στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτήν αναφέρεται στις οικονομικές παραμέτρους του σκληρού Brexit που θα είναι χειρότερες από την κρίση του 2008, όταν η τότε κυβέρνηση διέσωσε από την κατάρρευση δύο μεγάλες τράπεζες. Αναφέρεται στις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών με τα τρόφιμα κατά 10% ακριβότερα και την στερλίνα καταβαραθρωμένη.

H Μέι θα θέσει θέμα εκλογών

Φυσικά οι οπαδοί του σκληρού Brexit μέσα στην κυβέρνηση απαξίωσαν τις προειδοποιήσεις του Ανωτάτου Εκπροσώπου του Δημοσίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρωθυπουργός φέρεται να έχει πεισθεί.

Η κ. Μέι θα θέσει τους ευρωσκεπτικιστἐς υπουργούς ενώπιον των ευθυνών προς τους ψηφοφόρους τους που ψήφισαν Brexit για να βελτιωθεί η ζωή τους κι όχι να γίνει χειρότερη. Θα θέσει επίσης θέμα εκλογών. Στην παρούσα φάση, οι συντηρητικοί βουλευτές φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν ή ακόμα χειρότερα ότι θα φέρουν το Εργατικό Κόμμα και τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία.

Η Πρωθυπουργός έχει διορία έως την Παρασκευή για να δώσει μια απάντηση στις Βρυξέλλες. Πολύ πιθανό να φέρει για τέταρτη φορά προς ψήφιση την συμφωνία της την Πέμπτη ή να ζητήσει μεγαλύτερη ακόμα χρονική παράταση.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading