Παράταση διαμονής για 7.000 πρόσφυγες στις ΗΠΑ

Παράταση διαμονής στις ΗΠΑ έλαβαν 7.000 πρόσφυγες από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να επιτρέψει σε περίπου 7.000 σύρους πρόσφυγες να παραμείνουν στις ΗΠΑ για άλλους τουλάχιστον 18 μήνες με καθεστώς διεθνούς προστασίας, αφού ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην πατρίδα τους.

Αυτό σημαίνει ότι τους επιτρέπεται να παραμείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019.

“Είναι δικαιολογημένη η παράταση”

«Αφού μελέτησα προσεκτικά τις συνθήκες επί του πεδίου, αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί το TPS για (τους πρόσφυγες από) τη Συρία», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

«Είναι σαφές ότι οι συνθήκες στις οποίες βασίστηκε η απόφαση να συμπεριληφθεί η Συρία (στο πρόγραμμα) συνεχίζουν να υφίστανται, κατά συνέπεια είναι δικαιολογημένη μια παράταση», πρόσθεσε.

Όμως η κυβέρνηση δεν όρισε εκ νέου τους Σύρους δυνητικούς δικαιούχους του TPS, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ωφελούνται μόνο οι πρόσφυγες που αφίχθηκαν στις ΗΠΑ το 2016 ή νωρίτερα.

Η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει με έντονο σκεπτικισμό το πρόγραμμα αυτό και ήδη έχει τερματίσει την προστασία που προσφερόταν σε πρόσφυγες και μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και το Σουδάν αφότου ανέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Ακτιβιστές και οργανώσεις που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες επέκριναν την απόφαση να μην ανανεωθεί η ισχύς του TPS για τη Συρία, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Τραμπ αψηφά το γεγονός πως ο πόλεμος στη χώρα αυτή συνεχίζει ακόμη να αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες.

Εξάλλου «η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ σημαίνει ότι πολλοί Σύροι που βρίσκονται ήδη εδώ στις ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν να τους χορηγηθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας», σημείωσε η Λία Λίντσι, σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ