Ρώσος ειδικός: «Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίασαν την δηλητηρίαση Σκρίπαλ»

Ο Ρώσος ειδικός εμπειρογνώμονας χημικών όπλων Ίγκορ Νικούλιν μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης στην Βρετανία απέρριψε κάθετα τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη νευροτοξική ουσία με την οποία δηλητηριάστηκε ο Σκρίπαλ εισήχθη από την Ρωσία στην Βρετανία. Μάλιστα ο ίδιος ισχυρίστηκε πως όλα δείχνουν ότι πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια βρίσκονται η ίδια η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Ο Νικούλιν υποστήριξε πως το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας της Ιουλίας Σκρίπαλ βελτιώνεται σταδιακά σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι την συγκεκριμένη δηλητηρίαση την είχαν σχεδιάσει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τους παρέσχεσαν αμέσως το αντίδοτο, είτε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε η ουσία Α-234 Novichok, στην οποία αναφέρθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Τι ανέφερε ο ίδιος

Αναφερόμενος στην υπόθεση αυτή, ο Νικούλιν ανέφερε πως εάν είχαν μολυνθεί «και οι δύο Σκριπάλ δεν θα ζούσαν, ούτε θα είχαν πιθανότητες να ζήσουν αν στα δύο-τρία πρώτα λεπτά δεν τους κάνανε ένεση με αντίδοτο».

Ο Νικούλιν θεωρεί ότι «για την ουσία А-234 οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ξέρουν σήμερα πολύ περισσότερα απ’ ότι εμείς, καθώς ασχολούνται με αυτήν τουλάχιστον 25 χρόνια.[…] Στο διάστημα αυτό με το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης τους και της τεχνολογίας τους, μπορούσαν ήδη να έχουν κάνει κάτι. Κάτι διαφορετικό, που θα ήταν ανάλογο».

Μάλιστα ο ίδιος θεωρεί ότι και «οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για παρεμφερή ουσία με αυτήν που παρασκευάστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης». Εκτιμά μάλιστα με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ο παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση «είτε έχει πιο ασθενή δράση, είτε οι Βρετανοί δημιούργησαν ένα τόσο αποτελεσματικό αντίδοτο, το οποίο μπορούν να δώσουν σε ενέσιμη μορφή και το άτομο να επιβιώσει».

Τέλος, αφού κατονόμασε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ως υπαίτιες της επίθεσης, προσέθεσε πως «είτε πρόκειται για παραποίηση των αποδείξεων, είτε πρόκειται για μια διαφορετική ουσία, λιγότερο τοξική».