Πάνω από 7 εκατ. θάνατοι το χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και μάλιστα μετριοπαθείς, μόνο το 2016 πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος. Το τσιγάρο από την άλλη και οι πωλήσεις τους «χτύπησαν ταβάνι» καθώς τα συνδυασμένα ετήσια κέρδη των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου υπερέβησαν τα 62,27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι στον θάνατο κάθε καπνιστή αντιστοιχούν- μακάβρια- κέρδη περίπου 9.730 δολαρίων, σύμφωνα με τον νέο -έκτο κατά σειρά- παγκόσμιο «Άτλαντα Καπνού», που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία» στη Νότια Αφρική.

“Άτλαντας καπνού”

Η νέα έκδοση του Άτλαντα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δείχνει ότι η βιομηχανία προϊόντων καπνού έχει βάλει ως στόχο τους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου οι άνθρωποι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από αντικαπνιστικούς νόμους.

Οι περισσότεροι από τους 7,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 12% (περίπου 884.000 θάνατοι) σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Τι δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζέφρι Ντρόουπ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δήλωσε ότι κάθε θάνατος από τον καπνό θα μπορούσε να αποφευχθεί και κάθε κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μειώσει το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της επιδημίας καπνού.

Επιπλέον, ο Δρ Νιλ Σλούγκερ επεσήμανε ότι ο καπνός προκαλεί βλάβη σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής, από την καλλιέργεια έως την διάθεσή του. Συνδέεται με έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και επιδεινώνει τη φτώχεια, ιδίως όταν αρρωσταίνει λόγω του καπνίσματος και πεθαίνει ο στυλοβάτης ενός νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα», η ενεργητική χρήση καπνού και η παθητική έκθεση των ανθρώπων σε αυτόν κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σχεδόν το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές σήμερα, από τους οποίους πάνω από 80% ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (ανάλογο είναι και το ποσοστό αυτών των χωρών στους συνολικούς θανάτους λόγω καπνού).

Εξαιτίας των στοχευμένων και επιθετικών προσπαθειών μάρκετινγκ από τις καπνοβιομηχανίες, μόνο στην υποσαχάρια Αφρική η κατανάλωση καπνού έχει αυξηθεί κατά 52% μεταξύ 1980-2016, από 164 σε 250 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία και η Σενεγάλη το κάπνισμα είναι πια συχνότερο μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ενηλίκων.

Κλείνοντας, ο «Άτλαντας» τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στα προϊόντα καπνού, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σωθούν εκατομμύρια ζωές. Το βασικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι «να υπάρξει η πολιτική βούληση».