Αφγανιστάν – Αποκάλυψη WSJ: Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει για το επερχόμενο χάος

Προειδοποίηση είχαν απευθύνει πάνω από είκοσι Αμερικανοί διπλωμάτες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσύρονταν από τη χώρα.

Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και σημειώνει ότι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που εστάλη μέσω του λεγόμενου «διαύλου διαφωνίας», είχε υπογραφεί στις 13 Ιουλίου και περιείχε συστάσεις για τρόπους μετριασμού της κρίσης και επιτάχυνσης μιας εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ακολούθησαν εικόνες χάους. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και προσπαθούσαν να μπουν στα αεροπλάνα με κάθε τρόπο, ακόμα και πιασμένοι από τους τροχούς των αεροσκαφών. Ως αποτέλεσμα στονμ διεθνή αερολιμένα της αφγανικής πρωτεύουσας ακολούθησαν τραγικές εικόνες φρίκης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική ότι καθυστέρησε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν των Αμερικανών διπλωματών και άλλων πολιτών, όπως και των Αφγανών συμμάχων. Η απομάκρυνση κάποιων από αυτών δεν έγινε παρά μόνο όταν είχε πια προχωρήσει η υπό εξέλιξη ανάληψη του ελέγχου από τους Ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει τη Καμπούλ μέσα σε σκηνές χάους πάνω από 18.000 πολίτες, Αφγανοί και ξένοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την επιστολή των διπλωματών ή να γνωστοποιήσουν το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος.

«Πιστεύω ότι το τηλεγράφημα αυτό αντανακλά αυτό που λέγαμε εξαρχής, ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια ότι η κυβέρνηση και ο στρατός του Αφγανιστάν θα κατέρρεαν μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζόναθαν Φάινερ.

Οι Ταλιμπάν έχουν δείξει ήδη τα πρώτα σημάδια της διακυβέρνησής τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί αμνηστίας για τους διαφωνούντες, υπάρχουν μαρτυρίες για Ταλιμπάν που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και συλλαμβάνουν όσους είναι ικανοί να πολεμήσουν και εκτελούν εν ψυχρώ αξιωματούχους, αλλά και όσους τόλμησαν να συνεργαστούν με τις ξένες δυνάμεις.

«Οι συστάσεις ελήφθησαν υπόψη»

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες αυτών που έγραψαν το τηλεγράφημα, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων τις ωμότητες των Ταλιμπάν πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από αυτούς την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι απόψεις που μοιράστηκαν οι διπλωμάτες με τον Μπλίνκεν μέσω του λεγόμενου «διαύλου διαφωνίας» ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό πολιτικής και στον προγραμματισμό.

«Εκτιμάμε την εποικοδομητική εσωτερική διαφωνία. Είναι πατριωτική. Είναι προστατευμένη. Και μας κάνει πιο αποτελεσματικούς», σημείωσε ο Πράις.

Δείτε επίσης: Αφγανιστάν: Συγκλονίζει νέο βίντεο – Έδωσε το μωρό του σε Αμερικανούς στρατιώτες για να το γλυτώσει

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com