Η κυβέρνηση του Πακιστάν επέκρινε έντονα –κάτι εξαιρετικά σπάνιο– το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Το Πακιστάν κατήγγειλε τους νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των γυναικών που επέβαλε το υπερσυντηρητικό σουνιτικό ένοπλο κίνημα, το οποίο ανακατέλαβε την εξουσία στη χώρα στα μέσα του Αυγούστου, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων δυτικών στρατευμάτων έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.
«Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να μετακινούνται μόνες, να πηγαίνουν στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αυτού του είδους ο αναχρονιστικός τρόπος σκέψης είναι επικίνδυνος», δήλωσε ο πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Φαουάντ Τσόντρι.
«Ο εξτρεμισμός αυτός μπορεί να εξαπλωθεί στο Πακιστάν και πέρα από αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός.
Οι δηλώσεις του ακολούθησαν την ανακοίνωση των Ταλιμπάν την Κυριακή σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η μετακίνηση ή η μεταφορά γυναικών εκτός αν συνοδεύονται από άνδρα κηδεμόνα.
Η οδηγία, που εκδόθηκε από το υπουργείο Προώθησης των Ηθών και Πρόληψης της Ανηθικότητας των Ταλιμπάν, προβλέπει ακόμη πως οι κάτοχοι αυτοκινήτων κάθε είδους θα πρέπει μεταφέρουν μόνο γυναίκες που φορούν χιτζάμπ.
Οι δηλώσεις του κ. Τσόντρι αποτελούν την πρώτη δημόσια κριτική του Ισλαμαμπάντ στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Το φονταμενταλιστικό κίνημα προσπαθεί να εξασφαλίσει διεθνή νομιμοποίηση από τον Αύγουστο.
Πακιστανοί ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, έχουν έκτοτε εξάρει τους Ταλιμπάν για τη μετριοπάθεια που επιδεικνύουν, κατ’ αυτούς, προτιμώντας να σιωπούν όσον αφορά τη σκληρή νέα πραγματικότητα με την οποία έχουν πλέον βρεθεί αντιμέτωπες οι γυναίκες στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Δείτε επίσης: Ανησυχεί ο Πούτιν για τη κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα Αφγανιστάν-Τατζικιστάν
- Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για την κλήρωση των play offs του Nations League
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό της Περαίας
- Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας: Αντιαεροπορικοί πύραυλοι σε αντάλλαγμα για στρατιώτες
- Σωκράτης Φάμελλος: Στρατηγική ανάπτυξης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- Π. Μαρινάκης: Η πρόοδος της χώρας να αποτυπώνεται στην τσέπη των πολιτών