Αυτά είναι τα πιθανότερα σενάρια για την εξαφάνιση του υποβρυχίου – Πώς μπορεί να ανέλθει στην επιφάνεια

Αυτά είναι τα πιθανότερα σενάρια για την εξαφάνιση του υποβρυχίου – Πώς μπορεί να ανέλθει στην επιφάνεια

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από αέρος όσο και από τη θάλασσα να εντοπιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το τουριστικό υποβρύχιο το οποίο εξαφανίστηκε την ώρα που έκανε κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού με πέντε επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή η επαφή του σκάφους επιφανείας MV Polar Prince της OceanGate Expeditions με το υποβρύχιο Titan διεκόπη μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής.

Το υποβρύχιο είναι μήκους 6,7 μέτρων και βάρους 10.432 κιλών, έχει κατασκευαστεί με τιτάνιο και ανθρακονήματα τυλιγμένα με νήμα, κινείται μέσω ενός χειριστηρίου αντίστοιχου με αυτό του playstation και μπορεί να καταδύεται σε βάθη 4.000 μέτρων χάρη στους τέσσερις ηλεκτρικούς προωθητήρες του, ενώ διαθέτει κάμερες, φωτιστικά και σαρωτές για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος στο βυθό.

Το υποβρύχιο διαθέτει δορυφορική τεχνολογία Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ για την επικοινωνία, ενώ το οξυγόνο που έχει διαρκεί 96 ώρες δηλαδή μέχρι την Πέμπτη, εφόσον δεν αναπνέουν πιο γρήγορα οι επιβαίνοντες λόγω αγωνίας.

Τα σενάρια για την αιτία εξαφάνισης του υποβρυχίου

Μέχρι τώρα κανείς δε μπορεί να πει ακριβώς τι έχει γίνει, ωστόσο σύμφωνα με τον Guardian ορισμένοι ειδικοί έχουν αναφέρει τα πιθανότερα σενάρια για την τύχη του υποβρυχίου, από το να έχει μπλεχτεί στο κουφάρι του Τιτανικού, μέχρι μια διακοπή ρεύματος ή κάποιο πρόβλημα στα συστήματα επικοινωνίας του.

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στο βυθό του Ατλαντικού ανοικτά του Νιουφάουντλαντ του Καναδά, σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων και περιβάλλεται από συντρίμμια. «Υπάρχουν παντού, είναι επικίνδυνα τα πράγματα», δήλωσε ο Φράνκ Όουεν, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.

Σε περίπτωση που το υποβρύχιο έχει μπλεχτεί στο κουφάρι του Τιτανικού ή έχουν πάθει βλάβη τα συστήματα επικοινωνίας του, έχει έρμα που μπορεί να απελευθερώσει έτσι ώστε να δημιουργήσει άνωση για να βγει ξανά στην επιφάνεια. Σε περίτπωση που μπορέσει να βγει στην επιφάνεια, τότε μπορεί να θέσει σε λειτουργία φώτα, ανακλαστήρες, συστήματα σημάτων, ενώ έχει κι άλλο εξοπλισμό έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από αεροσκάφη και πλοία που το ψάχνουν.

Δείτε επίσης: Τιτανικός: Αυτοί είναι οι επιβάτες του υποβρυχίου “Titan” που αγνοείται – Το οξυγόνο τους τελειώνει την Πέμπτη

Loading

Play