“Αφού συζητούν Μπάιντεν – Μαδούρο, όλα μπορούν να συμβούν”
«Υπάρχουν μέτρα για την απορρόφηση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και να αξιολογηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενταχθούν σε ένα γενικότερο οργανικό σχέδιο», τόνισε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Για παράδειγμα, ορισμένες επιδοτήσεις που δίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης να απορροφηθούν ή να βγουν από το δημοσιονομικό έλλειμμα. Δηλαδή ορισμένες κρατικές δαπάνες να μην συμπεριληφθούν στο έλλειμμα, αυτή είναι μια θέση που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό. Επίσης, ορισμένα χρέη να μη εγγράφονται λογιστικά στα δημόσια χρέη των χωρών. Για να μην εμφανίζεται μια χώρα με τεράστια ελλείμματα και με τεράστιο δημόσιο χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος που κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ. Η λογιστική εγγραφή είναι αυτή που δημιουργεί πολλά προβλήματα, ο τρόπος απεικόνισης ελλειμμάτων και χρεών εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και την πολιτική βούληση τους, δεν είναι κάτι εκ Θεού», εξήγησε.
Ερωτηθείς για τα περί προσπάθειας προσέγγισης των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα ή το Ιράν, ο κ. Μελάς εκτίμησε ότι όλα μπορούν να συμβούν, καθώς ήδη οι ΗΠΑ έχουν στείλε αποστολή στη Βενεζουέλα. «Αν οι ΗΠΑ συζητούν με την κυβέρνηση Μαδούρο για το πετρέλαιο, νομίζω ότι όλα πρέπει να τεθούν ξανά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «μέχρι χθες οι Ευρωπαίοι “έκοβαν το λαιμό τους” ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον λιγνίτη και άνθρακα, και τώρα επιστρέφουν». «Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν το κάθε τι δυνατόν για να προστατεύσου καταρχάς του ευρωπαίους πολίτες, τους ευρωπαίους καταναλωτές και εν συνεχεία τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε.
Θέλοντας να δώσει έμφαση στο ότι δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ανέφερε ότι το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ «από τις ΗΠΑ εισάγει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που λένε διάφοροι να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο».
«Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να γίνει ένας πολύς σοβαρός σχεδιασμός διάρκειας τουλάχιστον 2 χρόνων για να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε τις εισαγωγές. Θέλουμε να αποκόψουμε παντελώς τη Ρωσία από την Ευρώπη; Είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Πρέπει να δούμε άλλες πηγές, εναλλακτικές», επισήμανε, τονίζοντας ότι η Ρωσία εξήγγειλε την κατασκευή ενός αγωγού 3.000 χιλιομέτρων προς την Κίνα.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, «φρένο» στις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και προϊόντων θα μπει, εάν σταματήσει η αβεβαιότητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία δημιουργεί αρνητικές προσδοκίες, διότι «ενέργεια, σιτηρά και πρώτες ύλες είναι χρηματιστηριακά είδη και η κατάσταση αβεβαιότητας τα επιδεινώνει, πέρα από τις πραγματικές αιτίες». «Η αβεβαιότητα δεν μπορεί να σταματήσει τόσο εύκολα, ακόμα και όταν σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα δούμε κάποια σημαντική βελτίωση το 2022. Θα έχουμε μια σταθερότητα πιθανόν από το 2023 – εάν τα πράγματα κανονικοποιηθούν», εκτίμησε
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αντέτεινε ότι αυτό δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη. «Υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις που προτείνουν να αγοράζει η ΕΕ ως σύνολο ενέργεια, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Πολλές χώρες έχουν δικά τους συμβόλαια, η αγορά ενέργειας είναι ιδιωτικοποιημένη και υπάρχουν πολλοί παίκτες», διευκρίνισε.
Όπως είπε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να συνεχίσει να είναι επεκτατική και σε χώρες που υποφέρουν όπως η Ελλάδα, και παράλληλα να συνεχιστεί η βοήθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάτι όμως που επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. «Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό τον μηχανισμό ανάπτυξης και σταθερότητας. Δεν ξέρω ακόμα αν μέσα σε αυτή την αναταραχή οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν κάτι τελειωτικό. Πιθανότατα να αποφασίσουν κάτι πρόσκαιρο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Δηλαδή να μη επανέρθουν το 2023 οι δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, να το πάνε ένα χρόνο αργότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το 2024 θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Θα τα βρούμε μπροστά μας. Άρα χρειάζεται κάτι πιο δραστικό», εκτίμησε ο κ. Μελάς.
Δείτε επίσης: “Έκρηξη” στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας – Πόσο διαμορφώνεται η μεγαβατώρα
- Μαύρη Παρασκευή: Αναμένονται πτώσεις στις πωλήσεις πριν την εκπτωτική ημέρα του Νοεμβρίου
- Συνεργασία ΚΕΔΕ και Ιταλικής Ένωσης Δήμων για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Γκαγκάτσης: «Η επανασύνδεση με τους φιλάθλους αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη μας»
- Οι κινητοποιήσεις για το κλίμα και η αναγκαιότητα δράσης
- Λευτέρης Παπαδόπουλος: Δεν δήλωσα ποτέ ποιητής