Αλλαγή φρουράς στα Σκόπια: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι – Αντικαθιστά τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ (vid)

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε λίγο τα μεσάνυχτα της Κυριακής η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

62 βουλευτές του κοινοβουλίου της Β. Μακεδονίας υπερψήφισαν την νέα κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι , 46 την καταψήφισαν, ενώ 12 απείχαν από την ψηφοφορία. Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες.

propoli

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι, τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την Εναλλακτική.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, τόνισε ότι προτεραιότητές της θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η εκτέλεση έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, θεωρεί τη νέα κυβέρνηση συνέχεια της προηγούμενης του Ζόραν Ζάεφ, που απέτυχε σε όλους της τους στόχους και επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν συμμετέχουν αρκετά μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και από την ηγεσία του κόμματος, προτείνοντας για τη θέση του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Μεταξύ άλλων, στη νέα κυβέρνηση δεν συμμετέχουν ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η πρώην υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο πρώην υπουργός Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε (προέρχονται από το SDSM).

Αντιθέτως, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμειναν οι υπουργοί που προέρχονται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI (Εξωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος).

Ο 50χρονος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος στην τελευταία κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, έχει φήμη τεχνοκράτη· μέχρι πριν από την παραίτηση του τελευταίου, ήταν σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας.

Αναλυτές στα Σκόπια θέτουν το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα μπορέσει να εξαντλήσει την κυβερνητική της θητεία, η οποία τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια. Και αυτό διότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, υπέστη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα συντριπτική ήττα, που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στους κόλπους του, ενώ το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, επιχειρηματολογεί σε υψηλούς τόνους ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει νομιμοποίηση, καθώς υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράσθηκε στις δημοτικές εκλογές.

Μολαταύτα, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λέει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της και αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το βέτο των γειτόνων – Ανοιχτή πληγή το όνομα

Ένα από τα «καυτά» θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είναι αυτό των σχέσεων με τη Βουλγαρία, που για πάνω από ένα χρόνο εμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ισχυρίστηκε ότι αποκλείστηκε από το νέο κυβερνητικό σχήμα λόγω των διαφωνιών του σχετικά με την στάση που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην διένεξη με την Βουλγαρία, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τον Μπουγιάρ Οσμάνι (του αλβανικού κόμματος DUI) ενόψει των διαπραγματεύσεων της χώρας με τη Σόφια.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Ο κ. Πέτκοφ θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη 18η Ιανουαρίου τα Σκόπια, όπου θα έχει συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι «προβληματικές» σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το ενδεχόμενο μερικής εξομάλυνσής τους μέσω του σχηματισμού μεικτών επιτροπών συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Δείτε επίσης: Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο «αγνώστου τύπου»

Loading