Αμερικανός ΥΠΕΞ για Κίνα: Ελπίζουμε να καταφέρουν να διαχειριστούν με επιτυχία την πανδημία

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο βρέθηκε αντιμέτωπο με διαδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν οι πιο εκτεταμένες μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατία που κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο το 1989.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Κίνα να καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχημένο τρόπο την πανδημία του νέου κορονοϊού, την ώρα που το Πεκίνο έχει αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, έπειτα από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που χαρακτηρίστηκαν ιστορικές στη Δύση.

«Ευχόμαστε η Κίνα να θέσει υπό έλεγχο την (πανδημία της) COVID-19. Αυτό είναι και προς το δικό μας συμφέρον», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

«Είναι πάνω απ’ όλα προς το συμφέρον του κινεζικού λαού, αλλά και προς το συμφέρον ανθρώπων στον κόσμο ολόκληρο, κατά συνέπεια θα θέλαμε να τα καταφέρουν», επέμεινε.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις «δραματικές συνέπειες» για τη διεθνή οικονομία λόγω των επιβραδύνσεων της κινεζικής —της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτήν των ΗΠΑ—, εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών που επέβαλαν ως τώρα οι αρχές για να εξαλείψουν τον ιό, στο πλαίσιο της πολιτικής «zero COVID».

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο βρέθηκε αντιμέτωπο με διαδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν οι πιο εκτεταμένες μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατία που κατεστάλησαν με αιματηρό τρόπο το 1989.

Πέρα από τα lockdowns, πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του πολιτικού συστήματος, με συνθήματα που αξίωναν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Η κυβέρνηση κινήθηκε αστραπιαία για να τερματίσει τις κινητοποιήσεις, χαλαρώνοντας παράλληλα την πολύ αυστηρή πολιτική της, που υπερασπιζόταν σθεναρά μέχρι τώρα.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν εναντίον των κινδύνων που ελλοχεύουν στο πλήρες άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, λόγω των προβλημάτων και των ασυνεχειών του συστήματος εμβολιασμού στην Κίνα.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που έχει κοστίσει απευθείας τη ζωή σε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, εντοπίστηκε αρχικά στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Δείτε επίσης: Θεοδωρικάκος: Η ενίσχυση των 600 ευρώ στους ένστολους, έμπρακτη επιβράβευση από την Πολιτεία

Loading