Ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ ένας άγνωστος έως τώρα Homo, ο Nesher Ramla

Ένα άγνωστο είδος προγόνου του Νεάντερταλ ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ, με τους επιστήμονες να το ονομάζουν Nesher Ramla Homo.

Το συγκεκριμένο είδος προγόνου ζούσε για πολύ καιρό στην Μέση Ανατολή, παράλληλα με το δικό μας είδος, Homo Sapiens, πριν από 120.000 έως 140.000 χρόνια.

Με βάση την ανακάλυψη τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζου ότι οι Νεάντερταλ έλκουν την καταγωγή τους από την Μέση Ανατολή και όχι από την Ευρώπη, όπως είναι η επικρατούσα άποψη μέχρι σήμερα.

Τα απολιθώματα ανακαλύφθηκαν σε βάθος οκτώ μέτρων στην πόλη Ράμλα, κατά την διάρκεια ανασκαφής σε λατομείο δίπλα σε εργοστάσιο τσιμέντου.

«Όλα ξεκίνησαν στο Ισραήλ. Θεωρούμε ότι μια τοπική ομάδα ήταν η πηγή προέλευσης των Ευρωπαίων Νεάντερταλ. Στη διάρκεια των μεσοπαγετωνικών περιόδων, κύματα ανθρώπων, οι άνθρωποι Νεσέρ Ράμλα, μετανάστευσαν από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη», ανέφερε η ανθρωπολόγος δρ Χίλα Μέι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. «Ο Ευρωπαίος Νεάντερταλ στην πραγματικότητα άρχισε εδώ, στην περιοχή του Λεβάντε, και μετά μετανάστευσε στην Ευρώπη, ερχόμενος σε επιμιξίες με άλλες ομάδες ανθρώπων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πρώιμα μέλη της ομάδας του Nesher Ramla Homo ζούσαν στην Μέση Ανατολή πριν περίπου 400.000 χρόνια. 

«Πριν τα νέα ευρήματα οι περισσότεροι ερευνητές πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ είναι μια ευρωπαϊκή ‘ιστορία’. Τα ευρήματα του Νεσέρ Ράμλα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε αυτή την θεωρία, καθώς δείχνουν ότι οι διάσημοι Νεάντερταλ της Δυτικής Ευρώπης είναι μόνο τα απομεινάρια ενός πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού που ζούσε εδώ στο Λεβάντε», σύμφωνα με τον καθηγητή Ίσραελ Χέρσκοβιτς του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι μαζί με τον Homo sapiens ένας άλλος αρχαϊκός Homo τριγυρνούσε στην περιοχή τόσο αργά στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο δρ Γιόσι Ζάιντνερ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, ο οποίος βρήκε τα απολιθώματα.

«Ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, η γη του Ισραήλ λειτούργησε ως χωνευτήρι, όπου διαφορετικοί ανθρώπινοι πληθυσμοί αναμίχθηκαν μεταξύ τους, για να εξαπλωθούν αργότερα σε όλο τον Παλαιό Κόσμο», δήλωσε η δρ Ραχήλ Σαρίγκ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Δείτε επίσης: Παρουσιάστηκαν τα Windows 11 – Φέρνουν επανάσταση στα λειτουργικά συστήματα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ