Ένα σπήλαιο που ήταν σφραγισμένο με άμμο για περίπου 40.000 χρόνια ανακαλύφθηκε στο Vanguard Cave στο Γιβραλτάρ και
Το συγκεκριμένο σπήλαιο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να αποκαλύψει περισσότερα για τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή.
«Δεδομένου ότι η άμμος που σφράγιζε το θάλαμο ήταν [40.000] ετών και ότι ο θάλαμος ήταν ακόμη παλαιότερος, πρέπει να ανήκε σε Νεάντερταλ», που ζούσαν στην Ευρασία πριν από περίπου 200.000 με 40.000 χρόνια.
Οι ερευνητές που μελετούσαν το σπήλαιο, ανακάλυψαν την κοίλη περιοχή. Αφού σκαρφάλωσαν μέσα από αυτό, διαπίστωσαν ότι έχει μήκος 43 πόδια (13 μέτρα), με σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή του.
Κατά μήκος της επιφάνειάς του, οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκα, ύαινας και γρύπα, καθώς και ένα μεγάλο σιδηρόδρομο.
Μια πιθανότητα είναι ότι η ομάδα θα ανακαλύψει ταφές Νεάντερταλ, είπε ο Finlayson, επικεφαλής της ομάδας.
Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό το σπήλαιο μπορεί να ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που έζησαν οι Νεάντερταλ πριν εξαφανιστούν πριν από περίπου 40.000 χρόνια.
The visit to Gorham and Vanguard caves has impacted my view on Neanderthals. I knew the evidence, yes, but never really pictured them as the sea men they also were. Their ecological plasticity has touched me today ❤️ @CliveFinlayson @GibGerry @FinlaysonGib @jrvidal54 #Calpe21 pic.twitter.com/LB3geL8Gms
— María MartinónTorres (@MMartinonT) September 26, 2021
«Βρήκαμε το δόντι ενός 4χρονου Νεάντερταλ κοντά στη σπηλιά πριν από τέσσερα χρόνια», είπε. Το δόντι «συσχετίστηκε με ύαινες και υποψιαζόμαστε ότι οι ύαινες έφεραν το παιδί [το οποίο ήταν πιθανότατα νεκρό] στη σπηλιά».
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλά στοιχεία για την παρουσία των Νεάντερταλ στο σπηλαιώδες σύστημα, που ονομάζεται Σπήλαιο του Γκόρχαμ, συμπεριλαμβανομένου ενός σκαλίσματος που μπορεί να ήταν πρώιμο έργο τέχνης του Νεάντερταλ.
Πρόκειται για μια αίθουσα σπηλαίου. Υπό μία έννοια, είναι σχεδόν σαν να ανακαλύπτουμε τον τάφο του Τουτανχαμών. Μπαίνεις σε ένα μέρος μέσα στο οποίο δεν υπήρξε άνθρωπος για 40.000 χρόνια» σημειώνει στον Guardian o Finlayson.
Στην επιφάνεια του σπηλαίου οι επιστήμονες εντόπισαν, μεταξύ άλλων, το μοιριαίο οστό ενός λύγκα, τους σπονδύλους μιας ύαινας και το μεγάλο οστό του φτερού ενός όρνιου.
«Κάτι τραβούσε τα πράγματα εκεί μέσα πριν από πολλά πολλά χρόνια. Βρήκαμε ακόμη έξι ή επτά σημάδια από γδαρσίματα νυχιών στους τοίχους του σπηλαίου. Θα συνέδεε κανείς αυτού του είδους τα σημάδια από νύχια με αρκούδες – και πράγματι έχουμε απολιθώματα αρκούδας στη σπηλιά, αλλά μου φαίνονται κάπως μικρά. Αναρωτιέμαι αν ο λύγκας του οποίου το μηριαίο οστό βρήκαμε, ήταν εκείνος που γρατζουνούσε τους τοίχους του σπηλαίου» εξηγεί ο Finlayson.
Επιπλέον, τα ευρήματα έχουν δείξει ότι, σε αυτό το σύστημα σπηλαίων, οι πιο κοντινοί εξαφανισμένοι συγγενείς μας έσφαξαν φώκιες, έβγαλαν φτερά από αρπακτικά πτηνά για να τα φορέσουν ως στολίδια και χρησιμοποιημένα εργαλεία, ανέφερε η Live Science.
Δείτε επίσης: Σεισμοί – Θήβα: Έκτακτη σύσκεψη απόψε για την περίπτωση ισχυρού σεισμού στην περιοχή
- Σεισμός πριν λίγο στη Λαμία
- Εποχικοί πυροσβέστες: Συγκέντρωση στη Βουλή για την καταγγελία επιθέσεων από ΜΑΤ
- Αρνάκι λεμονάτο με χόρτα εποχής: Η τέχνη της παραδοσιακής μαγειρικής
- Ο καιρός σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης
- Σφοδρή επίθεση του στρατού του Τσαντ προκαλεί θανάτους αμάχων στη Νιγηρία
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr