Ανάσα στη Μαριούπολη: Άρχισε η απομάκρυνση των πρώτων 100 αμάχων από το Αζοφστάλ με τη συνδρομή του ΟΗΕ

Ενώ οι εικόνες φρίκης συνεχίζονται στη Μαριούπολη και το Αζοφστάλ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την απομάκρυνση των πρώτων 100 αμάχων από την περιοχή

Με ανάρτηση του ο Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ενώ έκανε λόγο για μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια. «Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Είμαστε ευγνώμονες! Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οι στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης από το εργοστάσιο» συμπλήρωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της επιχείρησης έφτασαν στο Αζοφστάλ το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Την ίδια ώρα υπάρχουν εκτιμήσεις για 100.000 κατοίκους που ζουν στη Μαριούπολη σε φρικτές συνθήκες χωρίς νερό, ρεύμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας, ύστερα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι πτώματα ενώ είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών.

Δορυφορικές εικόνες από τα ερείπια του εργοστασίου, που κυκλοφόρησαν από την αμερικανική υπηρεσία Maxar Technologies σόκαραν τον πλανήτη.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Eργοστάσιο τρολ» στην Αγία Πετρούπολη διαδίδει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου