Πρώτο θέμα έγινε στην Τουρκία η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, με Τούρκο αναλυτή να βάζει επί τάπητος πολλά θέματα, σχετικά με τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας.
Η παρουσία ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και στα νησιά προκαλεί πονοκέφαλο στην Τουρκία. «Είναι ξεκάθαρη η εικόνα που έχουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα με τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, με τη βάση της Σούδας, με τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο, με την παρουσία της στα νησιά του Αιγαίου και τη στρατιωτικοποίησή τους, προσπαθεί να κερδίσει θέση στο μέτωπο υπέρ των δικών της συμφερόντων και με πονηρό τρόπο εκμεταλλεύεται την ένταση που έχει η Τουρκία με τη Δύση.
Αυτό είναι επικίνδυνο. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι τι θα γίνει αν σε αυτά τα σημεία, όπως στην Κύπρο, εγκατασταθούν τα πυραυλικά τακτικά συστήματα HIMARS και δεχθούμε επίθεση: Αν επιχειρήσουμε να τα πλήξουμε αυτά, θα έχουμε πλήξει και τις ΗΠΑ; Και άλλο ένα ερώτημα είναι, αν οι Έλληνες επιχειρήσουν να μας επιτεθούν από τα νησιά ή από το Αιγαίο, και εμείς όταν επιχειρήσουμε μια χερσαία επίθεση, θα βρούμε απέναντι μας τους Αμερικανούς;» ανέφερε ο Αμντουλάχ Αγάρ, Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής μιλώντας σε τουρκικό κανάλι και προβλήθηκε το πρωί από τον Μανώλη Κωστίδη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για παρουσία στην Ελλάδα εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στον Έβρο και στα νησιά.
Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο πρώην ναύαρχος του τουρκικού Ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτζί, από τους υπέρμαχους της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκολιβυκού μνημονίου, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ μετέτρεψαν την Αλεξανδρούπολη σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση. Εκνευρισμό του προκαλεί ότι οι ΗΠΑ παραχωρούν στην Ελλάδα πολλά οπλικά συστήματα.
Σε… άλλα νερά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας
Ωστόσο, αυτό το κλίμα δεν αποτυπώνεται μέχρι στιγμής στην τουρκική ηγεσία μετά την επανεκλογή Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι πως, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας δεν έγινε καμία αναφορά για την Ελλάδα, ενώ ανακοινώθηκε και η ακύρωση της αεροναυτικής άσκησης Θαλασσόλυκος.
Ακυρώθηκε ο «Θαλασσόλυκος»
Μία σχεδόν εβδομάδα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία και λίγες ημέρες πριν από το θερινό μορατόριουμ μεγάλων ασκήσεων στο Αιγαίο, η Άγκυρα προχωρά στην ακύρωση της μεγαλύτερης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» (Deniz Kurdu), που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 1-4 και 6-12 Ιουνίου. Μάλιστα, έρχεται 4 μήνες μετά τη συμφωνία κυρίων» μεταξύ των πρώην υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον απόηχο των σεισμών στην Τουρκία για τήρηση και επέκταση του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.
Οι σκέψεις για την ακύρωση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» είχαν γνωστοποιηθεί λίγο πριν από τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όποτε το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει διαγράψει από την ιστοσελίδα του την ανακοίνωση διεξαγωγής της ετήσιας αεροναυτικής άσκησης DENIZ KURDU.
Η ματαίωση της άσκησης ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως μήνυμα από την Τουρκία για τη διατήρηση «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Αλεξάνδρα Φωτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα», η ακύρωση του «Θαλασσόλυκου» για την Αθήνα είναι ένα μήνυμα ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά στη διατήρηση της ηρεμίας στην παρούσα περίοδο. Εκτιμάται ότι έγινε στο πλαίσιο του -άτυπου- μορατόριουμ που έχει ξεκινήσει μετά τους φονικούς σεισμούς στην Ανατολική Τουρκία και την άμεση αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα και τηρείται ευλαβικά με το ημερολόγιο των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων να παραμένει στο κενό από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.
Η εκτίμηση είναι ότι τα «ηρεμα νερά» στις σχέσεις των δύο χωρών θα φθάσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα είναι σε συνάρτηση της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τη Δύση. Πρωτο κρίσιμο τεστ αυτού του δρόμου θα αποτελέσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου και το ζήτημα της άρσης της άρνησης της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Άλλωστε το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες πριν, με την ανταπόκριση της Τουρκίας στο περιστατικό των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, μετά την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Πέραν του άτυπου μορατόριουμ, άλλοι λόγοι που συντέλεσαν στην ακύρωση της άσκησης ήταν οι πρόσφατες εκλογές, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα της Τουρκίας και η εξοικονόμηση πόρων.
Η άσκηση «Θαλασσόλυκος»
Η συγκεκριμένη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας θα λάμβανε χώρα μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023 και 6-12 Ιουνίου σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα συμμετείχε για πρώτη φορά το νέο μικρό αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, TCG Anadolu.
Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι το 2021 είχαν λάβει μέρος 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ομάδες αμφίβιων καταδρομέων, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, επιθετικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, μεταγωγικά, σωστικές ομάδες, κορβέτες και περισσότεροι από 20.000 στρατιωτικό προσωπικό.
Σε ελληνικό έδαφος βρέθηκε μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, ο εξ απορρήτων του Προέδρου Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ εντοπίστηκε να περιοδευει στη Θράκη, την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται να βρισκόταν στην περιοχή από την Τρίτη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Απογευματινής, ο Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος βρέθηκε στην Ελλάδα ως ιδιώτης, λίγες ώρες αφότου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πρώην επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και νέο υπουργό Εξωτερικών, Φιντάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καλίν πέρασε στην Ελλάδα με τουριστικού τύπου λεωφορείο που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αλεξανδρούπολη χωρίς να είναι αναγκασμένος να ενημερώσει βάσει πρωτοκόλλου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΥΠ.
Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι ο κ.Καλίν βρέθηκε στην Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου με υπηρεσιακή κυβέρνηση κι ενώ εξελισσόταν στο προσκήνιο μία συζήτηση περί των δύο υποψηφίων βουλευτών Φερχάτ και Ζεϊμπέκ που καταγγέλλονται για σχέσεις τους με τουρκικά δίκτυα σχετιζόμενα με το τουρκικό προξενείο στη Θράκη και επιχειρήσεις χειραγώγησης και τρομοκράτησης της μουσουλμανικής μειονότητας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης δεν θεωρείται συγκυριακό.
Ο Καλίν εκτιμάται ότι είχε επαφές με το προσωπικό του τουρκικού προεξενείου και παράγοντες της μειονότητα που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
Επίσης, όπως σημειώνεται εκτιμάται ότι η παρουσία του Καλίν οδήγησε και στην εσπευσμένη ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για «αποσυμφόρρηση» της νησίδας στον Έβρο από ομάδα μεταναστών, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις.
Ωστόσο, η παρουσία του δεν σχετίζεται μόνο με την ελληνική πολιτική αλλά και με τον ρόλο που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ως βάση στρατιωτικού εξοπλισμού logistics προς τις Πολωνία – Ουκρανία και τον σύνδεσμο Τουρκίας – Ρωσίας.
Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος εξαπολύει μπαράζ καυστικών δημοσιευμάτων με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA Ουίλιμ Μπερνς στα τέλη Μαίου στην Αλεξανδρούπολη, μία ημέρα μετά την Αθήνα, καθώς η «Σούδα του Βορρά» αποτελεί κόκκινο πανί για τις ελληντουρκικές σχέσεις. Η παρουσία Αμερικανών 40 χλμ από τα τουρκικά σύνορα χτύπησε ευαίσθητες χορδές με τα τουρκικά ΜΜΕ να καταφεύγουν σε ειρωνικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και χρήση …αργό, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το στρατηγικής σημασίας εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Δείτε επίσης: Πιερία: Προχωρούν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο – «Αρχές του 2024 παραδίδεται η σήραγγα της Κατερίνης» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)