Αντιδράει η Apple για τον κοινό φορτιστή – Κατηγορίες κατά Κομισιόν για πλήγμα σε καινοτομία και καταναλωτές

Μεγάλη φαίνεται η δυσαρέσκεια του αμερικανικού κολοσσού για την υποχρεωτική χρήση κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην ΕΕ.

Την έντονη αντίθεση της εξέφρασε η Apple στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύπαρξη κοινής θύρας φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, tablet και ακουστικών.

H Apple συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον δικό της Lightning connector αντί της θύρας USB-C που υιοθετούν όλοι τις οι ανταγωνιστές και πλέον και η ίδια η ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ενιαίος φορτιστής θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως περιγράφει στην αντίστοιχη οδηγία της.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνον ένα τύπο θύρας φορτιστή “πνίγει” την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες για τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών για τη συμμόρφωση όλων των εταιρειών.

Η οδηγία επιβάλλει τη χρήση της θύρας USB-C, που χρησιμοποιούν όλα τα τηλέφωνα Android σε όλες τις συσκευές. Η ισχύ του νόμο δεν θα είναι άμεση αλλά, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών, κατά την οποία οι κατασκευαστές θα πρέπει να αλλάξουν τις συσκευές τους, εξυπηρετώντας το κοινό πρότυπο.


Δεν βάζει φρένο η Κομισιόν

Παρά τις ενστάσεις της Apple, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεραμύνθηκε του σχεδίου, δηλώνοντας ότι η Επιτροπή έδωσε στη βιομηχανία αρκετό καιρό για να διαμορφώσει της δικές της λύσεις. Ωστόσο πλέον ο χρόνος είναι ώριμος για να υπάρξει κοινός φορτιστής, κάτι που αποτελεί «σημαντική νίκη για τους καταναλωτές μας και το περιβάλλον και είναι σύμφωνο με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας».

Με βάση το τωρινό καθεστώς, η Apple μπορεί να χρησιμοποιεί «ιδιόκτητες διεπαφές φόρτισης». Η νέα οδηγία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα εμποδίζει την πλήρη διαλειτουργικότητα, ενώ αγνοεί «τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτών των διαφορετικών διεπαφών φόρτισης». Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι πρακτικές της Apple «δεν δικαιολογούνται πλέον λόγω των τεχνικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η θύρα USB-C».

Αν και η Κομισιόν δεν αναφέρει ονομαστικά την Apple, είναι ξεκάθαρο ποια εταιρεία αντέδρασε στην αλλαγή. «Οι κατασκευαστές που έχουν επενδύσει πολλά σε ιδιόκτητη τεχνολογία φόρτισης φαίνονται λιγότερο απρόθυμοι», στο πλαίσιο της στρατηγικής μάρκετινγκ.Δείτε επίσης: Κοινός φορτιστής για τις ηλεκτρονικές συσκευές η απάντηση της Κομισιόν στα ηλεκτρονικά απόβλητα

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr