Αντιδρούν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι στη Γερμανία για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία

Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη τις στρατιωτικές σχέσεις της χώρας με την Άγκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την στιγμή οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και Πρασίνων (Die Gruene) στην Γερμανία,  για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τις φωνές από τα δύο κόμματα που ετοιμάζονται να ηγηθούν της ατμομηχανής της Ευρωζώνης – FDP και Die Gruene – , να πληθαίνουν. Το αίτημα τους κοινό;: Να μπει φρένο στην παράδοση γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία.

Ένας μετεκλογικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση Ερντογάν, σύμφωνα με πολλαπλούς αναλυτές στη Γερμανία.

Η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων, για θέματα Δικαιοσύνης και Αφοπλισμού , Κάτια Κέουλ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι «τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά τον νατοϊκό εταίρο και κράτος-μέλος της ΕΕ – Ελλάδα, είναι ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Αγκυρα».

Tην ίδια ώρα, η Σάντρα Βέσερ από τους Ελεύθερους Δημοκράτες, έχει δηλώσει ότι η ασφάλεια των δημοκρατιών βασίζεται επίσης στο να μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τον εαυτό του στρατιωτικά ενάντια στους «αυτοκράτορες», υποννοόντας την Τουρκία.

«Το γεγονός ότι η Γερμανία μπορεί να ζήσει εν ειρήνη και με ασφάλεια στην ελευθερία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει να κάνει και με την αποτελεσματική και συνεργάσιμη βιομηχανία όπλων. Επομένως, η γερμανική βιομηχανία πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζεται με εταίρους στην ΕΕ και χρειάζεται σταθερούς και αξιόπιστους κανόνες».

Παρόλο που το FDP απορρίπτει τις εξαγωγές όπλων σε περιοχές κρίσης και θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτεραιότητα με μεγαλύτερη σημασία, αυτό λειτουργεί μόνο εάν η Γερμανία συμφωνήσει σε κοινά πρότυπα με τους συμμάχους της. Ως εκ τούτου, απαίτησε σχετικές μεταρρυθμίσεις και μια «σαφή πυξίδα για τις εξαγωγές όπλων».

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» επισημαίνει ότι, πλέον, υπάρχει αντίσταση στην εξαγωγή έξι γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP).

«Λόγω των “τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου”, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει την άδεια που δόθηκε το 2009 για την πώληση έξι υποβρυχίων», υπογραμμίζει ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος FDP, Mπιγιάν Ντγιρ Σαράι.

Μετά την σφοδρή επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2020, το κόμμα των Πρασίνων ,είχε αιτηθεί να ανακληθούν οι άδειες εξαγωγής την ανάκληση της άδειας εξαγωγής έξι υποβρυχίων, τύπου 214, προς την Τουρκία.

Στις αρχές του έτους, η «πράσινη» βουλευτής Κάτια Κέουλ  ζητήσει να μην παραδοθούν τα γερμανικά υποβρύχια στους γείτονας μας, από το βήμα της ομοσπονδιακής βουλής.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε επαφές με στελέχη των Πρασίνων κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Βερολίνο.

Μετά τις συναντήσεις, διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι το ελληνικό αίτημα για μη εξαγωγή τον υποβρυχίων βρήκε θετική ανταπόκριση και πως «ακόμα και οι πιο διστακτικοί συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Δείτε επίσης: Λευκός Οίκος: «Οι πολίτες δε θα μπορούν να αγοράσουν κάποια αγαθά τα Χριστούγεννα»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr