Αντιμέτωπη με καταγγελίες για βιασμούς η υπουργός του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Την κ. Ζαχαροπούλου την έχουν καταγγείλει δύο ασθενείς της ότι προέβη σε ιατρικές πράξεις όπως διείσδυση χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για βιασμό έχει έρθει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου του Εμανουέλ Μακρόν, μια είδηση η οποία έσκασε σαν βόμβα στη Γαλλία και πρόσθεσε κι άλλα προβλήματα στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.

propoli

Η κ. Ζαχαροπούλου είναι πρώην ευρωβουλευτής με το κόμμα του Γάλλου προέδρου, και από τις 20 Μαΐου είναι υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, είναι γυναικολόγος, που μετέχει εδώ και πολύ καιρό στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης.

Εδώ και λίγες μέρες, δύο γυναίκες την έχουν καταγγείλει για «διείσδυση χωρίς συναίνεση» στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της. Η γαλλική Δικαιοσύνη έχει αρχίσει την έρευνα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έντονες ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες οι ασθενείς της υποστηρίζουν ότι βίωσαν ως βιασμό.

Ποιες είναι οι μηνύτριες

Την πρώτη μήνυση για πράξεις βιασμού κατέθεσε μια πρώην ασθενής της Ζαχαροπούλου στις 25 Μαΐου. Μια δεύτερη γυναίκα, ενήλικη την εποχή των καταγγελλόμενων πράξεων, κατέθεσε αγωγή στις 16 Ιουνίου και μια τρίτη, 26 ετών σήμερα, είπε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε αποτανθεί στη γυναικολόγο περί τα τέλη του 2016 καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ενδομητρίωσης. Η ίδια υποστηρίζει ότι μολονότι είχε βιώσει «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση» την εμπειρία, δεν κατέθεσε τότε αγωγή.

«Θεώρησα ότι κανείς δεν θα με πίστευε, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα», είπε, δηλώνοντας πλέον «πρόθυμη» να καταθέσει και αυτή μήνυση. Η επικεφαλής του συλλόγου Stop VOG (Stop Obstetrical and Gynecological Violence) (Σταματήστε τη Μαιευτική και Γυναικολογική Βία), Σόνια Μπις, είπε ότι πέραν των δύο καταγγελιών έχουν λάβει μαρτυρίες από τρεις γυναίκες «που καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία, ότι ένιωθαν ταπεινωμένες, κακοποιημένες και αποχώρησαν κλαίγοντας» από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου.

Τι υποστηρίζουν εις βάρος της Ζαχαροπούλου

Οι μηνύτριες αναφέρουν ότι η κ. Ζαχαροπούλου έκανε κάποιες διαδικασίες μεταξύ άλλων και της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης χωρίς να έχει λάβει τη συγκατάθεσή τους. Η μια από τις δύο είπε ότι δεν είχε συμφωνήσει για την εξέταση του ορθού κατά τη διάρκεια γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο η γιατρός της επέβαλε να γίνει.

«Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Μετά επανήλθε», λέει, εξηγώντας ότι «δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».

Η δεύτερη μηνύτρια είχε αποτανθεί στη Ζαχαροπούλου για προβλήματα ενδομητρίωσης και περιγράφει την εμπειρία της τον Ιούνιο του 2016. Θυμάται ότι υποβλήθηκε σε «κολπική εξέταση χωρίς να της πει τίποτε (η γυναικολόγος), αιφνιδιαστικά, κάτι που μου προκάλεσε έντονη δυσφορία και ξέσπασα αμέσως σε κλάματα». Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν πλήρως αποσβολωμένη».

Η γυναίκα ανέφερε ότι περνάει μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα», και ότι την ημέρα που υποβλήθηκε στην εξέταση «όλα τα νεαρά κορίτσια πριν από μένα αποχώρησαν δακρυσμένα».

Η έρευνα εις βάρος της Ζαχαροπούλου

Το θέμα που απασχολεί τη Δικαιοσύνη είναι το κατά πόσο μπορούν οι συγκεκριμένες πράξεις να χαρακτηριστούν ποινικά κολάσιμες χωρίς να έχουν δώσει το «ΟΚ» οι ασθενείς.

Μέχρι τώρα η ίδια δεν έχει πει απολύτως τίποτα για τις καταγγελίες που αντιμετωπίζει, και η δικηγόρος της μιλώντας στην εκπομπή «Quotidien» και είπε ότι λόγω του ιατρικού απορρήτου η πελάτισσά της δε μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της. Η κ. Ζαχαροπούλου για αρκετά χρόνια εργαζόταν στο νοσοκομείο Trousseau και στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι στο οποίο ήταν διευθυντής ο καθηγητής Emile Daraï.

Ο διευθυντής μάλιστα, κατηγορείται και ο ίδιος για για βιασμό και γυναικολογική βία από περίπου 20 ασθενείς του.

O γενικός διευθυντής του νοσοκομειακού συστήματος Assistance Publique–Hôpitaux de Paris, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε την Τρίτη με ανάρτησή του στο Twitter ότι «ουδέποτε υποβλήθηκε στο AP-HP παράπονο ή καταγγελία εις βάρος της ιατρού αυτής», σημειώνοντας ότι η Ζαχαροπούλου «είχε παλέψει για να αντιμετωπίζεται καλύτερα η ταλαιπωρία των γυναικών με ενδομητρίωση και να γίνει προτεραιότητα υγείας».

Δείτε επίσης: Μακρόν: Έκκληση στα κόμματα για υπευθυνότητα και ενότητα

Loading