Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στηρίζει τη γερμανική πολιτική
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έδωσε τη δική του απάντηση στην κριτική που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες χώρες – μέλη για αδικαιολόγητο πλεονέκτημα των γερμανικών εταιριών και για υπονόμευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ο κ. Σολτς τόνισε ότι είναι δικαιολογημένο το σχέδιο που έχει καταστρώσει η κυβέρνησή του για την ενεργειακή κρίση το οποίο περιλαμβάνει πακέτο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα. Δεν είναι μεμονωμένα και έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες. Όπως πολλές άλλες χώρες, θα κάνουμε το ίδιο με το φυσικό αέριο. Κάποιοι έχουν μπει από καιρό στη διαδικασία να κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάσαμε για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια, με μεγάλη υποστήριξη και μέτρα. Ίσως να μην το έχουν παρατηρήσει όλοι αυτό», ανέφερε ο κ. Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης ότι το σχέδιο της χώρας του είναι «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό» και σχολίασε ότι με τα χρήματα που θα μοιραστούν, θα στηριχθούν οι εισαγωγείς φυσικού αερίου.
«Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε, για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας».
Ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι στηρίζει το πακέτο μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης αναφέροντας ότι η Γερμανία μπορεί να λάβει εθνικά μέτρα, ενώ τόνισε ότι δε συμφωνεί με το να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πιθανότητα να μην πωλείται πλέον στην Ευρώπη το αέριο αλλά στην Ασία.
Αμφότεροι οι ηγέτες, ακολουθούν μια κοινή γραμμή πιστεύοντας ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές στην ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα να είναι σίγουρος ο ανεφοδιασμός όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον κ. Σολτς είναι…απλησίαστες οι τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που δεν δικαιολογείται από τη σχέση προσφοράς – ζήτησης και είπε ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η κερδοσκοπία.
Δείτε επίσης: Σολτς: “Φρένο τιμής φυσικού αερίου” – Στα 150-200 δισ. το κόστος του μέτρου