Απειλούν οι Ταλιμπάν: Κύμα οικονομικών μεταναστών προς Ευρώπη και ΗΠΑ αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος τους

Η προειδοποίηση ήρθε κατά τις συναντήσεις των Ευρωπαϊών και Αμερικανών απεσταλμένων με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα

Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προειδοποίησε τους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες των Δυτικών κυβερνήσεων να πιέσουν την χώρα με τη μορφή κυρώσεων, ενδέχεται να προκαλέσουν νέο κύμα οικονομικών μεταναστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι δήλωσε στους Δυτικούς διπλωμάτες στη διάρκεια των συναντήσεών τους τις τελευταίες ημέρες στη Ντόχα ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, διότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια ασφάλεια και να προκαλέσει οικονομική μετανάστευση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες Τρίτη.

Οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την αφγανική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ τον Αύγουστοέπειτα από 20 χρόνια. Έκτοτε η διεθνής κοινότητα επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα οι τράπεζες της χώρας να έχουν έλλειψη ρευστότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι να μη πληρώνονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουτάκι τόνισε στη συνάντηση στη Ντόχα: «Ζητάμε επίμονα από τις χώρες του κόσμου να άρουν τις κυρώσεις και να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής και η κυβέρνηση να μπορέσουν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους μέσω των δικών τους πόρων και της διεθνούς βοήθειας».

Οι χώρες της Ευρώπης φοβούνται ότι η κατάρρευση της αφγανικής οικονομίας θα οδηγήσει πολλούς Αφγανούς στον δρόμο της μετανάστευσης προς τις Ευρωπαϊκές ακτές,ασκώντας πίεση πρώτα στις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν, και έπειτα στα σύνορα της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να στηρίξουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στο Αφγανιστάν, όμως αποφεύγουν ρητά την άμεση στήριξη των Ταλιμπάν, εφόσον αυτοί εξακολουθούν να μην σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών.

Δείτε επίσης: Αμερικανική Γερουσία προς Ζούκεμπεργκ: Καμία διαγραφή εγγράφων σχετικά με την κατάθεση Χάουγκεν

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr