Αρμενία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι σε πορεία-φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας

Περίπου 10.000 άνθρωποι διοργάνωσαν πορεία σήμερα Παρασκευή στο Γερεβάν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα θύματα της σφαγής προτίθεται να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το συγκεντρωμένο πλήθος, κρατώντας πυρσούς, μετέβη από το κέντρο της πόλης στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα και έχει θέα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές έψαλλαν πατριωτικά τραγούδια και άλλοι έπαιζαν τύμπανο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης, υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (ARF), που ηγήθηκαν της πομπής, έκαψαν τουρκικές και αζερικές σημαίες.

Η πορεία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της 24ης Απριλίου, της ημέρας που άρχισαν οι σφαγές το 1915, είναι η πρώτη μετά την ήττα της Αρμενίας φέτος το φθινόπωρο στην αυτονομιστική περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τον Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είχε την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η πορεία πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ο Μπάιντεν είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πληροφορία που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι αύριο Σάββατο αναμένεται “ανακοίνωση” για τη “γενοκτονία των Αρμενίων”.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανάμεσα σε1,2 εκατομμύριο και 1,5 εκατομμύριο Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.

Παρόλα αυτά, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου “γενοκτονία”, κάνοντας λόγο για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

“Αν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας”, δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, που πήρε μέρος σήμερα στην πορεία του Γερεβάν.

Η Αρμενία ζητά εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών, που ορίζονται στα αρμενικά με την ορολογία Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).

Δείτε επίσης: ΗΠΑ-Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ουάσινγκτον επικαλείται “ανακοίνωση” που αναμένεται το Σάββατο για τη “Γενοκτονία των Αρμενίων”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube