H στήριξη στο Παρίσι ήταν ξεκάθαρη, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μπον σημείωσε αναφερόμενος στο Σύμφωνο Άμυνας AUKUS, που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες αιφνιδίως η Αυστραλία, η Βρετανία, και η ΗΠΑ, ότι η πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Eξωτερικών της ΕΕ ήταν θετική υπό την έννοια ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η στήριξη στη Γαλλία ήταν ξεκάθαρη.
Υπενθυμίζεται πως με την υπογραφή του Συμφώνου AUKUS, η Αυστραλία ουσιαστικά ακύρωσε το συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τελικά τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ.
Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε την οργή της Γαλλίας η οποία μάλιστα ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, έντονες είναι και οι ανησυχίες ότι το Σύμφωνο αυτό (το οποίο έχει ως στόχο την Κίνα και τις επιθετικές, κατά πολλούς, ενέργειες της στον Ινδικό Ωκεανό) θα αποσταθεροποιήσει τα πράγματα σε μια «εύθραυστη» περιοχή και μπορεί να οδηγήσει σε μια «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Γαλλία δεν έχει εκφτραστεί μόνο από τους υπουργούς εξωτερικών των κρατών – μελών αλλά και από την πρόεδρο της Κομισιόν, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιβεβαιώθηκε από τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ.
Κύριο έργο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι να συντονίζει τις προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στο οποίο συμμετέχουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ). Βέβαια, το Συμβούλιο είναι επίσης αρμόδιο για ορισμένους εγκάρσιους τομείς πολιτικής.
Ευρωπαϊκή στήριξη στην Γαλλία από τη… Νέα Υόρκη
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ οι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – και «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στον Τύπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρα δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.
Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.
- Έρευνα αποκαλύπτει: Ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα παραιτείται λόγω τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος
- Ο Τραμπ επανακατατάσσει τους Χούθι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση
- Υποστήριξη του Ρούμπιο προς το Ισραήλ στον Νετανιάχου
- Απελευθέρωση του πληρώματος του Galaxy Leader από τους Χούθι
- Γάζα: Ισραήλ ανακοινώνει τον θάνατο Παλαιστίνιου μαχητή εν μέσω εκεχειρίας
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr