Μπάιντεν: “Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εμπλέκεται η Ρωσία στην κυβερνοεπίθεση κατά της Colonial Pipeline”

Τι είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη Ρωσία

“Δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδείξεις ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ”, δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις, από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ότι η Ρωσία εμπλέκεται», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν αποδείξεις ότι το λυτρισμικό των δραστών είναι στη Ρωσία».

Το λυτρισμικό αποτελεί ένα κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα των εταιρειών και επιτρέπει στους δράστες να ζητούν «λύτρα» για να τα ξεμπλοκάρουν.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν κριθεί αναγκαίο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Colonial Pipeline για να επαναλειτουργήσει τον αγωγό της.

Το υπουργείο Ενέργειας συνεργάζεται με την εταιρεία, προκειμένου να επαναλειτουργήσει πλήρως ο αγωγός το συντομότερο δυνατόν, όπως συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα, η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στα ΜΜΕ ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν να καθορίσουν αν οι χάκερ συνδέονται με κάποιο τρόπο με τη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Αν Νοϊμπέργκερ, το FBI παρακολουθεί αυτήν την ομάδα των χάκερ, που αποκαλείται DarkSide, τουλάχιστον από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ομάδα αυτή, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στόχος της είναι να βγάλει χρήματα και όχι να προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνία.

Η Colonial Pipeline τόνισε ότι ανακάλυψε στις 7 Μαΐου ότι είχε πέσει «θύμα κυβερνοεπίθεσης» και αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας ορισμένα συστήματά της, για προληπτικούς λόγους.

Ως αποτέλεσμα, διακόπηκαν προσωρινά όλες οι δραστηριότητές της.

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που συνδέουν τα διυλιστήρια γύρω από το Χιούστον με τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μέχρι την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών για διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και μεταφέρει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η εταιρεία ελπίζει ότι θα έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία όλων των αγωγών της πριν από τα τέλη της εβδομάδας.

Δείτε επίσης: Μέρκελ: “Η Ευρώπη μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη για μια φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα ναυπηγική βιομηχανία”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ