Μπάιντεν προς Πούτιν: «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι «κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν από τη Ρωσία, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί», υπογράμμισε επίσης ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε ότι «επιθυμία μας είναι να μπει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Εάν υπάρχουν κράτη που αναπτύσσουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, θέτουν σε κίνδυνο ό,τι στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη», επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε ξανά ότι «ο πόλεμος αφορά στην διάλυση του δικαιώματος των Ουκρανών να υπάρχουν ως κράτος, ως πολίτες».

Παράλληλα, υπογράμμισε εμφατικά πως «δεν έχεις το δικαίωμα να κατακτάς εδάφη διά της βίας» και επανέλαβε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «αρνούμαι τη χρήση βίας και τον πόλεμο για την κατάκτηση κρατών και την αύξηση των συνόρων μας».

Δείτε επίσης: Πανικός στη Ρωσία λόγω της επιστράτευσης – «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια του τη χώρα»