Στο στρατόπεδο Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg, επικρατεί ανησυχία για το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου.
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει στην Τουρκία με τη μάχη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διαγράφεται αμφίρροπη, αφού οι σφυγμομετρήσεις αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από την ανανέωση της θητείας του Τούρκου προέδρου ή την ήττα του, μέχρι την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή την απώλειά της από την κυβερνητική συμμαχία.
Μία ανησυχία που αποτυπώνεται στις προεκλογικές ομιλίες του ίδιου και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματός του, όπου προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των ψηφοφόρων από την καταστροφική κακοδιαχείριση της οικονομίας, προβάλλοντας τα όποια επιτεύγματα της κυβέρνησης στους τομείς της ενέργειας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (από το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, μέχρι τους πυραύλους Taifun, τα drones Bayraktar και τα νέα μαχητικά ΚΑΑΝ) κι εξαπολύοντας πυρά κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και της αντιπολίτευσης, που όπως ισχυρίζονται, υποστηρίζεται από τρομοκράτες (εννοώντας την υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP προς τον υποψήφιο της εξακομματικής συμμαχίας).
Το στρατόπεδο Ερντογάν μιλά για «εκλογικό πραξικόπημα» της Δύσης
Την ίδια ώρα πρωτοκλασάτα στελέχη του AKP, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορούν τη Δύση ότι ετοιμάζει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» στην αναμέτρηση της 14ης Μαϊου για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει πει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «ενθαρρύνουν» την αντιπολίτευση να νικήσει τον Ερντογάν στις κάλπες.
Και μπορεί τέτοιες δηλώσεις να παραπέμπουν σε δικαιολογίες ενόψει μιας διαγραφόμενης ήττας, σημειώνει το Bloomberg, αλλά ο Ερντογάν δεν έχει άδικο να υποθέτει ότι ο Μπάιντεν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτιμούσαν να ηττηθεί στις εκλογές κυρίως λόγω της ανοικτά εχθρικής στάσης του απέναντί τους και της αδιαφορίας του για τις στρατηγικές τους ανησυχίες και να επικρατήσει ο Κιλιτσντάρογλου με τους μετριοπαθέστερους τόνους, o «Τούρκος Γκάντι», όπως τον αποκαλούν διεθνή ΜΜΕ, με την ελπίδα ότι θα επαναφέρει την Τουρκία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θα την απομακρύνει από τη ρωσική επιρροή.
Που μπορεί να κάνει «νερά» ο Κιλιτσντάρογλου
Σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, σημειώνει ο αρθρογράφος Μπόμπι Γκος του Bloomberg, οι δυτικοί ηγέτες δεν θα πρέπει να έχουν πολλές προσδοκίες αναφορικά με τον Κιλιτσντάρογλου, αφού από τη μία πλευρά συμμερίζεται σε διάφορους τομείς της εξωτερικής πολιτικής απόψεις του Τούρκου προέδρου , που αποκλίνουν από εκείνες της Δύσης κι από την άλλη θα προτιμήσει να δαπανήσει το πολιτικό κεφάλαιο από την εκλογική νίκη σε εσωτερικές προτεραιότητες, όπως η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, η αποδέσμευση των ΜΜΕ από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο, η μείωση του υψηλού πληθωρισμού, η διάσωση της τουρκικής λίρας και τα μέτρα ανοικοδόμησης μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου τον Φεβρουάριο.
Το ΝΑΤΟ μπορεί να περιμένει από μια προεδρία Κιλιτσντάρογλου την άρση του βέτο της Άγκυρας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, κάτι άλλωστε, που έχει δεσμευτεί να κάνει η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης.
Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου είναι απίθανο, σημειώνει το Bloomberg, να κάνει πίσω αναφορικά με τους S-400, την αγορά των οποίων από τη Ρωσία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Άγκυρας και βασικό προμηθευτή ενέργειας. Μια υπαναχώρηση στο θέμα των S-400 θα προκαλούσε τριγμούς στις σχέσεις με το Κρεμλίνο και για τον ίδιο λόγο η Δύση δεν θα πρέπει να περιμένει από μια κυβέρνηση Κιλιτσντάρογλου να μετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κι όπως ο Ερντογάν, ο Κιλιτνστάρογλου θα υποστηρίξει ότι η χώρα του μπορεί να παίξει πιο χρήσιμο ρόλο μεσολαβώντας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και την ειρηνική διευθέτηση του ουκρανικού.
Αλλά και στο συριακό ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να απογοητεύσει τη Δύση, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών που τη βοήθησαν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS και τις οποίες και η τουρκική αντιπολίτευση θεωρεί υπαρξιακή απειλή για την Άγκυρα, ειδικά λόγω της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ.
Ο Κιλιτστντάρογλου έχει υποσχεθεί να θέσει σε νέα βάση τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, «αλλά» – καταλήγει το Bloomberg – «ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Άγκυρα, οι προτεραιότητές της θα είναι διαφορετικές από εκείνες της Ουάσιγκτον ή των Βρυξελλών».
Δείτε επίσης: Κιλιτσντάρογλου: «Θα εκλεγώ πρόεδρος με το 60% των ψήφων στον πρώτο γύρο»