Μπορέλ: «Αντιμέτωπη με την αφγανική τραγωδία η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει στρατιωτική ικανότητα αντίδρασης»

Για την τραγωδία που εκτυλίσσεται στον Αφγανιστάν και την αντίδραση και ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει η ΕΕ, μίλησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν είναι τραγωδία. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αυτό που συμβαίνει έγινε έτσι;», δήλωσε στο AFP ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συνάντησαν τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι τον Ιούλιο στην Τασκένδη. Ηταν δυσαρεστημένος. Μου είπε ότι χωρίς την αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, δεν μπορούσε να κρατήσει την χώρα και ότι έπρεπε να οπισθοχωρήσει στην Καμπούλ.

Δεν είχε τον χρόνο να εφαρμόσει αυτήν την στρατηγική. Ο αφγανικός στρατός αρνήθηκε να πολεμήσει. Και ωστόσο δεν ήταν αφοπλισμένος. Πρέπει να σκεφτούμε ην ποσότητα των όπλων που αφέθηκαν στους ταλιμπάν. Αλλά, ο στρατός δεν είχε πια πίστη…Λυπάμαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα πράγματα. Αλλά κανείς δεν ζήτησε την γνώμη των Ευρωπαίων», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Πρέπει να ξυπνήσουμε την Ευρώπη»

Για το γεγονός ότι πρέπει η Ευρώπη να ξυπνήσει και να οργανωθεί μίλησε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρεύονται. Προτείνουμε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία δύναμη ταχείας αντίδρασης 50.000 στρατιωτών ικανή να αντιδράσει σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλω να πάω τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ, την Τυνησία και την Λιβύη», ανακοίνωσε ο Μπορέλ. «Οι προσεχείς κρίσεις θα είναι στο Ιράκ και στο Σάχελ» ανέφερε αρχικά.

«Η Ευρώπη δεν κινείται παρά κατά την διάρκεια των κρίσεων. Το Αφγανιστάν μπορεί να την ξυπνήσει. Ηρθε η στιγμή για να είμαστε σε θέση να της δώσουμε μία στρατιωτική δύναμη ικανή να πολεμήσει αν παραστεί ανάγκη», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Eρντογάν: «Δεν ήταν η κλινική στόχος της αεροπορικής επίθεσης στο Ιράκ»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr