Μπορέλ: «Aπάντησα εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ»

Στις επιστολές που είχαν λάβει τα κράτη μέλη από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter«Aπάντησα εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ στις επιστολές που έλαβαν από τον υπουργό Λαβρόφ. Οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και διπλωματία. Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αναστρέψει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεών της εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία».

Γ.Στόλτενμπεργκ: Αυτή είναι επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως ανέφερε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την Μόσχα για συνέχιση του διαλόγου. Επίσης προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας, ωστόσο, όπως επανέλαβε, δεν συμβιβάζεται όσον αφορά στις βασικές του αρχές. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «αυτή είναι επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και υπογράμμισε ότι η Συμμαχία «δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο και να παραμείνει σθεναρά δεσμευμένη στην εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε επίσης τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, την επικοινωνία Μπόρις Τζόνσον-Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στη Μόσχα.

Δείτε επίσης: Νέα Υόρκη: Τέλος η υποχρεωτική μάσκα σε πολλούς κλειστούς χώρους