Ιρλανδία: Επιθυμούμε την ευνοϊκότερη συμφωνία για το Brexit

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ στο Bloomberg στο χιονισμένο Νταβός, δήλωσε την προτίμησή του η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit “καλύτερη” από αυτήν της Νορβηγίας, με πιο ευνοϊκούς όρους.

Παρόλο που η Βρετανία, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά της ΕΕ, «ίσως μπορούμε να διαπραγματευθούμε κάτι που δεν θα είναι πολύ διαφορετικό», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Ενώ πρόσθεσε παράλληλα: «Νομίζω ότι θα είναι μια ειδική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ασφαλώς ως Ιρλανδία θέλουμε να είναι όσο πιο στενή γίνεται – θα θέλαμε να είναι ‘Νορβηγία +’, αλλά νομίζω πως πρέπει να δούμε τώρα τις λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό».

Από την άλλη μερία, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο, πως η μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία επιθυμεί να είναι παραπλήσια με εκείνην που έχει η ΕΕ με τον Καναδά.

Με αυτήν την εκδοχή ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, φαίνεται να διαφωνεί καθώς όπως ισχυρίζεται ούτε το νορβηγικό ούτε το καναδικό μοντέλο θα ταίριαζε στη Βρετανία, καθώς οι συνθήκες για τη χώρα είναι εντελώς διαφορετικές.

«Είναι δύσκολη η σύγκριση με τη Νορβηγία, που είναι μια σχετικά μικρή χώρα… ή με μια χώρα όπως ο Καναδάς που βρίσκεται σε άλλη ήπειρο»

Φυσικά για μια καλύτερη συμφωνία, απαραίτητος όρος από πλεύρας της Βρετανίας θα ήταν, η ίδια να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επωφελείται α λα καρτ από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ χωρίς τις ευθύνες που συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα.