Χαμός στη βρετανική κυβέρνηση: Παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς μετά το «σκάνδαλο Πίντσερ»

Σε πολύ δύσκολη θέση ο Μπόρις Τζόνσον – Τι είπε ο Ναντίμ Ζαχάουι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Παρελθόν από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί το μέλος των Συντηρητικών Γουίλ Κουίνς ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος υφυπουργός Παιδείας, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι παραιτείται μετά την «ανακριβή» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό ενός πολιτικού που είχε καταγγελθεί για σεξουαλική συμπεριφορά.

Ο Γουίλ Κουίνς στην επιστολή παραίτησής του την οποία δημοσιοποίησε και στο Twitter έγραψε:

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής».

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Λίγο πριν την παραίτηση του Γουίλ Κουίνς, παραιτήθηκε και η Λόρα Τροτ η οποία είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Μεταφορών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι ο οποίος είναι υπουργός Οικονοπμικών, όταν ρωτήθηκε στο LBC για το πότε θα γίνουν εκλογές, έδωσε την απάντηση ότι αυτήν την απόφαση θα τη λάβει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών για το «σκάνδαλο Πίντσερ» – Τρίζει η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον

Πολιτικοί  τριγμοί καταγράφονται στη Βρετανία, με τους ισχυρούς υπουργούς Οικονομικών  και Υγείας, Ρίσι Σουνάκ και  Σάτζιντ Τζάβιντ, αντίστοιχα, να υποβάλλουν την παραίτησή τους με διαφορά λίγων μόλις, λεπτών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επιχειρούσε «να απολογηθεί» με ζωντανή συνέντευξη στο BBC, για το «σκάνδαλο Πίντσερ»: Πρόκειται για τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019. 

Ο Τζόνσον παραδέχθηκε το λάθος του, αλλά είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ο Κρις Πίντσερ, ο πρώην αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, ήταν ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όποιον επηρεάστηκε από αυτό», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ακολούθησαν και άλλες παραιτήσεις

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκαν και δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος από τις κυβερνητικές θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι ιδιωτικοί γραμματείς του Κοινοβουλίου, Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους. Ο πρώτος μάλιστα θεωρείται σημαντική απώλεια για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς ανήκει στον «πυρήνα» των πιο ένθερμων υποστηρικτών του.

Τζόνσον: «Λυπάμαι…»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ νωρίτερα σήμερα, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ναντίμ Ζαχάουι, πρώην υπουργός Παιδείας. Η Μισέλ Ντόνελαν, υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για τα Πανεπιστήμια, διορίστηκε νέα υπουργός Παιδείας.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ναντίμ Ζαχάουι υπουργό Οικονομικών