Δανία: Δεν έχει βρέξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες – Είχε να συμβεί 17 ολόκληρα χρόνια

Πρόκειται για μία από τις χώρες της Ευρώπης που σε γενικό πλαίσιο δέχονται μεγάλα ύψη βροχής, τόσο τον χειμώνα, όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο η Δανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει δει ούτε… σταγόνα.

Το DMI σημείωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεγαλύτερες περίοδοι χωρίς βροχοπτώσεις μπορεί να σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό είναι ένας τομέας συνεχιζόμενης έρευνας».

Μεγάλο μέρος των Σκανδιναβικών χωρών βρίσκεται στη μέση μιας ασυνήθιστα ανοιξιάτικης ξηρής περιόδου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για δασικές πυρκαγιές, ιδίως στη Σουηδία.

«Αν δεν καταγράψουμε βροχόπτωση σήμερα, θα έχουμε 15 συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχόπτωση», ανέφερε το DMI σε δήλωσή του στο AFP την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «την απόλυτα μεγαλύτερη περίοδο χωρίς βροχόπτωση» που έχει καταγραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Η σκανδιναβική χώρα, που βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη της βόρειας Ευρώπης, σπάνια βιώνει μεγάλες περιόδους χωρίς βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές, είναι πιθανό να υπάρξουν λίγες ή καθόλου βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δημοτικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκαν σε μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε την Τρίτη η Δανική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Ήδη από το 2007 και το 2008 είχαν καταγραφεί 14 συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχοπτώσεις.

Στη Σουηδία, όπου έβρεχε το ένα τέταρτο του μέσου όρου που αναμενόταν για τον Μάιο, ο κίνδυνος πυρκαγιών θεωρείται «υψηλός» ή «πολύ υψηλός» στο μεγαλύτερο μέρος του νότου και του κέντρου της χώρας.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις βροχής για τις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία SMHI, η οποία συνέκρινε τις συνθήκες του 2023 με εκείνες του 2018, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών.

Δείτε επίσης: Σκέρτσος: «Το 53% εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τον κ. Τσίπρα»

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com