Δανία: «Πετάει» τις μάσκες τον Αύγουστο – Τα νέα δεδομένα

Επιστροφή στην κανονικότητα για τη Δανία – Ανοίγει ξανά σχεδόν πλήρως την Παρασκευή ενώ σχεδιάζει να καταργήσει την χρήση της μάσκας το καλοκαίρι

Τα πολιτικά κόμματα της Δανίας συμφώνησαν την Τρίτη ότι οι δημόσιοι χώροι εργασίας, τα πανεπιστήμια, ο αθλητισμός, τα κλαμπ και οι ζωολογικοί κήποι, τα θεματικά πάρκα και οι σάουνες θα ανοίξουν ξανά από αυτήν την Παρασκευή. Μόνο τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με ένα από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Το εγχώριο διαβατήριο κορωνοϊού της σκανδιναβικής χώρας, το οποίο ήταν κρίσιμο στα πρώτα στάδια του ανοίγματος, θα καταργηθεί από τον Ιούνιο για όλες τις δραστηριότητες εκτός από τα ταξίδια στο εξωτερικό, με τους επισκέπτες σε βιβλιοθήκες και αθλητικούς συλλόγους από την Παρασκευή να μην χρειάζεται να παρουσιάζουν αυτό το έγγραφο.

Οι μάσκες προσώπου θα αποσυρθούν το αργότερο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία, με ένα πλήρες σχέδιο που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάγκνους Χουνίκι, είπε ότι η Δανία ήταν «σε πολύ ευνοϊκή θέση» στην πανδημία, παρά την μικρή άνοδο πρόσφατα στα κρούσματα Covid-19, και ότι οι δυνατότητες μαζικού ελέγχου και η πιθανότητα τοπικών lockdowns της επέτρεψαν να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα.

Από την Παρασκευή, το 20% των εργαζομένων, κυρίως στο δημόσιο τομέα, θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στο γραφείο. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 50% στις 14 Ιουνίου και όλοι από την 1η Αυγούστου.

Δείτε επίσης: Δανία: Οριστικό «κόκκινο» στο εμβόλιο της AstraZeneca