ΕΕ: Ανοιχτή στην επανεξέταση των ιταλικών αιτημάτων για τροποποιήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν πρόθυμη να επανεξετάσει τις ιταλικές προτάσεις για την προσαρμογή των όρων ορισμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι

Υπάρχουν κάποια περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε εγκρίνει αναθεωρήσεις για τρεις χώρες το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, φυσικά αυτές ήταν μικρότερες αναθεωρήσεις από αυτές που θα αφορούσαν την Ιταλία“, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, σύμφωνα με το Bloomberg. “Όταν φτάσουν προτάσεις τροποποίησης από την Ιταλία, η Επιτροπή θα τις αναλύσει με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία“.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να τροποποιήσει τα σχέδια της χώρας για τη δαπάνη της μερίδας του λέοντος από τα περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων της ΕΕ. Μέχρι στιγμής η έκταση των αλλαγών που μπορεί να επιτύχει παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η Ιταλία έχει ήδη λάβει 67 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να διαθέσει και να δαπανήσει τα χρήματα τόσο γρήγορα όσο έχει προγραμματιστεί, με τις διαδικασίες έγκρισης να καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Ραφαέλε Φίττο δήλωσε ότι η χώρα πιθανότατα δεν θα ολοκληρώσει ορισμένα από τα έργα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την προθεσμία του 2026.

Παρά τις κρίσεις που περάσαμε, είχαμε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, οπότε το αντίδοτο στον κίνδυνο της στασιμότητας και η συνταγή για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης“, δήλωσε ο Τζεντιλόνι σήμερα στο εργαστήριο Ambrosetti στη λίμνη Κόμο.

Μιλώντας χωριστά, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι “η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα“.

Αναγνώρισε ότι η δημόσια διοίκηση της Ιταλίας δεν ήταν προετοιμασμένη για το πρόσθετο διοικητικό βάρος που συνεπάγεται ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους.

Δείτε επίσηςΟυκρανία: Τους νεκρούς της σφαγής της Μπούτσα τίμησαν οι πολίτες

Loading