ΕΕ: Εθελοντική η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω κορονοϊού

Η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική, όπως θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των μέτρων που στόχο έχουν την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τεχνολογία και κορονοϊός 

Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία των smartphones δύναται να βοηθήσει να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα, χωρίς αυτό να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

propoli

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για ενδεχόμενες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορωνοϊού. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό. 

Τι προβλέπει η Κομισιόν

Η Κομισιόν, δηλαδή η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, προσπάθησε να μετριάσει αυτούς τους φόβους, αναφέροντας ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφορών δεν πρέπει επίσης να υπόκειται στη χρήση αυτών των εφαρμογών. 

«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται, με σκοπό να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στον COVID-19», αναφέρεται σε ερωταπαντήσεις που ανήρτησε σήμερα η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης. 

«Λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα των μεταφορών, είναι ουσιώδους σημασίας να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα και την αμοιβαία αποδοχή των μέτρων αυτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της Κομισιόν. 

«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο του. 

Η αντίδραση της Apple

Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήλθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης “StopCovid“. 

Η Apple και η υπηρεσία Alphabet Inc. της Google, των οποίων τα συστήματα τροφοδοτούν το 99% των smartphones παγκοσμίως, συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν μια εφαρμογή, η οποία θα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, επιτρέποντας στους χρήστες της να επιλέξουν την καταγραφή άλλων κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν κοντά τους. 

Δείτε ακόμα:

Γερμανία: Ανοίγουν τα σύνορα από 15 Ιουνίου

Loading